Ontdekken met water, zand en modder bij de boeffies

Ontdekken met water, zand en modder bij de boeffies

5 juli 2024

Bij de boeffies mogen de kinderen eigenlijk altijd ontdekken en spelen met water en zand. Wanneer er buiten een plas ligt, of het nou regent of juist warm is en we de waterpistooltjes vullen met water, water is er eigenlijk altijd. In de winter zien we dat water ijs kan worden. Ook hebben we sinds kort een regenton, zodat de kinderen altijd zelf water kunnen tappen. Tijdens de modderweek spelen we nog net even wat meer met modder.

Samen zoeken we het zwembadje en pompen hem op. Uit de tuin scheppen we zwart zand en kiepen dit, samen met 2 emmers water in het zwembad; onze eigen modderpoel is gemaakt! Door de kinderen al bij het begin proces te betrekken, zoals het maken van de modder, raken ze al enthousiast en in de sfeer. Voor sommige kinderen is dit proces al genoeg en ze gaan daarna hun eigen gang weer. Sommige kinderen vinden de modder ook maar vies, terwijl juist anderen er al gelijk in “duiken”. Geweldig om te zien hoe een ieder hier op zijn of eigen manier mee om gaat en om mag gaan.

Er zitten zoveel voordelen aan het spelen met modder; kinderen ontdekken al spelend de wereld, met al hun zintuigen en hun lijf. Het spelen met modder prikkelt hun creatief brein, want modder vormt zich in alles wat het kind maar wil. Zo wordt ook hun fantasie gestimuleerd. Uieraard oefenen ze ook met hun fijne en grove motoriek. Ook zien we samenspel op gang komen, bijvoorbeeld bij het maken van heksensoep. Maar het aller belangrijkst; het zorgt voor veel plezier!

Dit vind je misschien ook interessant!

Modderweek

Op meerdere locaties van Koppel-Swoe is er weer gehoor gegeven aan de jaarlijkse modderdag. En zo ook op Kierewam! De kinderen kunnen heerlijk kliederen, spelen,...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet