Verschil tussen peuteropvang en peuterspeelzaal?

Mis nooit meer iets

Ontvang ons nieuws in uw mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is het verschil tussen peuteropvang en peuterspeelzaal?

Wil je je kind opgeven voor de peuterspeelzaal?  Je kunt als ouder/verzorger dan kiezen voor peuteropvang of peuterspeelzaal. Inhoudelijk is er voor je kind geen verschil. Alle peuters krijgen hetzelfde programma aangeboden. Het verschil zit met name in de openingsdagen en -tijden en de kosten voor jou als ouder. Op deze pagina zetten we de verschillen voor je op een rij.

Verschil peuteropvang of peuterspeelzaal

peuteropvang

 • Openingstijden 8.00 – 13.00 uur
 • Peuters blijven lunchen (inbegrepen in prijs)
 • Peuteropvang is gesloten tijdens schoolvakanties. Heb je ook opvang tijdens schoolvakanties nodig? Neem dan even contact op met onze afdeling planning (planning@koppelswoe.nl)
 • Kinderopvangtoeslag is mogelijk
 • Tweede kind krijgt korting via extra kinderopvangtoeslag
 • Extra opvang is mogelijk tegen opvangtarief

peuterspeelzaal

 • Openingstijden 8.00 – 12.00 uur of 08.15 – 12.15 uur
 • In principe blijven peuters niet lunchen. Tegen extra betaling is dit wel mogelijk.
 • Peuterspeelzaal is gesloten tijdens schoolvakanties
 • Kinderopvangtoeslag is niet mogelijk
 • Tweede kind krijgt van ons 50% korting
 • Extra opvang is mogelijk tegen opvangtarief

 

Wat kost peuterspeelzaal of peuteropvang?

De kosten voor het bezoeken van de peuterspeelzaal zijn niet voor alle ouders hetzelfde. Wij werken met drie soorten bijdrages:

 1. Beide ouders hebben een inkomen (peuteropvang)

Ouders / tweeverdieners kunnen gebruik maken van de peuteropvang tegen betaling van het kinderopvangtarief, waarbij tegelijkertijd een beroep kan worden gedaan op de kinderopvangtoeslag. Ouders kiezen het aantal dagdelen per week.

Wanneer tegelijkertijd twee of meer kinderen van deze ouders de peuteropvang bezoeken geldt géén korting voor het tweede en het volgende kind. Wel is de kinderopvangtoeslag voor een tweede en volgend kind hoger. Ouders betalen een tarief per dagdeel per maand, dit tarief is niet inkomensafhankelijk. Dit tarief wordt jaarlijks herzien. Ouders ontvangen maandelijks een rekening, welke automatisch kan worden geïncasseerd. Ouders maken gebruik van de kinderopvangtoeslag. Voor meer informatie zie www.toeslagen.nl

 1. Eén ouder heeft een inkomen (of 2-verdieners, waarvan de minst werkende minder dan 6 uur per week werkt, peuterspeelzaal)

Eén- en twee oudergezinnen die één inkomen genieten kunnen voor de speelzaal gebruik maken van een subsidieplaats. Indien ouders allebei werken, maar één van de ouder minder dan 6 uur per week, kun je ook gebruik maken van een subsidieplaats. Deze ouder(s) betalen een bijdrage naar inkomen. De gemeente Epe verleent subsidie voor het resterende gedeelte aan Koppel-Swoe. Peuters van deze ouders komen twee dagdelen per week. Wanneer tegelijkertijd twee of meer kinderen van deze ouders de speelzaal bezoeken, wordt de ouderbijdrage voor het tweede en volgend kind met 50% verlaagd. Voor het vaststellen van de juiste tariefgroep dienen ouders opgave te doen van het gezinsinkomen door middel van het aanleveren van de meest recente jaaropgave. Wanneer deze opgave niet tijdig wordt ontvangen, wordt de hoogste ouderbijdrage in rekening gebracht. Voor de hoogte van de ouderbijdragen verwijzen wij naar de tarievenlijst.

 1. De ‘16 uurs-regeling’

Sommige peuters komen op basis van een verwijzing van het CJG (consultatiebureau) in aanmerking voor 16 uur (4 dagdelen) speelzaalbezoek per week. Een peuter maakt hiervan gebruik ongeacht het inkomen van de ouder(s). Als een peuter hiervoor in aanmerking komt, overlegt een medewerker van Koppel-Swoe met de ouder(s). De ouderbijdrage voor deze 16 uur wordt vastgesteld door de gemeente Epe.

Wil je een keertje komen kijken? Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen of wil je een proefberekening ontvangen voor wat de peuteropvang/-speelzaal in jouw situatie kost?  Neem dan contact op met de afdeling Planning van Koppel-Swoe, planning@koppelswoe.nl of 0578-67 67 67.

© 2024 Media Magneet