Overzicht Peuteropvang Bikkels

Proeverij bij de Bikkels

Op peuteropvang Bikkels zijn we altijd bezig om elk kind zoveel mogelijk te helpen bij zijn of haar ontwikkeling. De taalontwikkeling, emotionele ontwikkeling en de motorische ontwikkeling zijn daar een paar voorbeelden van. Maar de ook het ontwikkelen van de zintuigen hoort hier bij.

Nou klinkt dat allemaal erg zwaar maar dat is het niet hoor. Bij de Bikkels proberen we er altijd een leuke draai aan te geven, zo ook deze keer. We gingen namelijk aan de slag met het zintuig proeven. We hadden allemaal verschillende soorten fruit klaar gemaakt die de kinderen regelmatig bij ons eten zodat het niet te moeilijk moest zijn om het te herkennen, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig.

De kinderen mochten één voor één op de stoel komen zitten en wie durfde kreeg een blinddoek voor (dat is al spannend op zich). Dan je mond open en proeven wat je in je mond kreeg. Sommige wisten het gelijk maar anderen hadden toch wel een beetje hulp nodig. Het is namelijk niet eenvoudig om goed te proeven wat het is zonder dat je ogen je helpen.

Dat het een leuke activiteit was bleek wel uit de enthousiaste kreten ‘nog een keer’.

Bikkels lezen “Rupsje Nooitgenoeg”

Op dit moment zijn we bij peuteropvang Bikkels aan het werk met het prentenboek “Rupsje Nooitgenoeg”. We hebben het boek al een aantal keer gelezen en we merkten dat de kinderen het verhaal al goed eigen hadden gemaakt. Tijd om eens wat nieuws uit te proberen.

Dit keer gingen we het verhaal vetellen met ons lichaam. Eén van de pedagogisch medewerkers ging met een klein groepje aan de slag, Ze vertelde in grote lijnen het verhaal. Terwijl ze met haar lichaam het verhaal uitbeeldde. Zo deden ze een boom na waar het eitje op een blad lag, natuurlijk maakten ze zich net zo klein als een eitje en ja hoor daar kropen de eerste hongerige rupsen al rond. Daarna gingen ze slapen in hun cocon en toen ze wakker werden, waren ze prachtige vlinders geworden met mooie gekleurde vleugels. Natuurlijk gingen ze met deze mooie vleugels vliegen op een liedje wat mooi bij het verhaal past.

Bikkels zijn aan het verven

Verven is iets wat we bij Bikkels veel doen, zo staan er in de knutselkast altijd waterverfdoosjes die de kinderen zo kunnen pakken. In het lokaal hangt een verfbord waar we graag gebruik van maken maar ook aan tafel wordt er regelmatig geverfd. Vaak met een kwast maar soms ook met andere materialen, zo wordt er bijvoorbeeld gestempeld met wc-rollen of met een mooie tak die we buiten hebben gevonden.

Deze keer doen we het nog net een anders, op het raam staan koeien en die mogen de kinderen inverven, het lijkt op een grote kleurplaat, maar dan op het raam en dat is nog niet zo makkelijk als dat het lijkt. Hoe komen we er bij? Want het raam is best hoor, dan klimmen we eerst maar op de tafel, zo kunnen we er tenminste bij, alleen staat het bakje verf dan juist weer laag en moeten we steeds bukken. Ook is het glas een stuk gladder dan het papier waar we normaal op verven, dus dat vergt extra concentratie, want anders schiet je kwast steeds weg! Kort om weer genoeg om te ontdekken.

Bikkels spelen met ongevormde materialen

Bij Bikkels vinden we het belangrijk dat kinderen met ongevormde materialen kunnen spelen. Zo ontdekken ze en krijgen ze de kans om hun eigen fantasie te ontwikkelen.

Ook kan dit nooit stuk, het hoeft het niet iets te worden en kun je er eindeloos mee opnieuw beginnen. Klei en zand bieden we elke dag aan maar ook spelen water staat regelmatig op ons programma.

Kinderen vinden dit heerlijk. Met je handen het water voelen, bakjes vullen, bakjes leeg maken en spelen met een spuitje of trechter. De meeste kinderen staan ervoor in de rij.
Zo leuk vinden ze dit!

Bikkels gaan naar de bibliotheek

Ook dit jaar doet peuterspeelzaal Bikkels weer mee met de Nationale Voorleesdagen, waarin het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ centraal staat. Maximiliaan is alleen thuis en geeft een feestje voor zijn dierenvrienden. Het wordt een wild feestje waarin iedereen erg vies wordt, hoe moet dat nu opgelost worden…?

Vorige week hebben we het boek veel gelezen met de peuters en vandaag gingen we op bezoek bij de bibliotheek!

We wandelden er gezellig samen naar toe en bij de bibliotheek stond de mevrouw die ons ging voorlezen al op ons te wachten. Ze las ons het boek voor en leerde ons ook de gebaren die bij het boek horen. Soms best moeilijk, maar vooral erg leuk! Daarna gingen we nog samen dansen op een liedje over het boek, wat een feest! En uiteraard moesten er na dit feest nog boekjes uitgezocht worden om bij Bikkels te kunnen lezen, maar dat konden we wel overlaten aan onze knappe peuters. Bepakt met een flinke shopper vol leuke boekjes wandelden we weer terug naar de speelzaal, het was een gezellig en leerzaam uitje!

Bikkels vieren feest

Bij peuterspeelzaal Bikkels werken we met het thema `Wij vieren feest! ` en daarom hebben we de zandtafel in de groep gezet.

 Er liggen allerlei materialen in om taartjes te kunnen maken en daar waren de peuters al erg druk mee. Volop ontdekken met het zand: met je handen voelen in het zand, grote lepels vol zand verplaatsen. Vormpjes vullen met zand en sommige peuters kunnen de volle vormpjes zelfs al omdraaien zodat er een heus zandtaartje ontstaat! Het feest was compleet toen we aan de materialen in de zandtafel kaarsjes voor op de taart toevoegden. 

 Kijk maar eens wat een mooie creaties de peuters vanaf toen konden maken.

Onze kinderopvang is net als de echte wereld

De kinderdagopvang en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe werken sinds kort volgens een nieuwe educatieve werkwijze. Pedagogisch medewerker Nina Dijkkamp vertelt over deze methodiek genaamd ‘Startblokken’. “Zo geven we ieder kind in de leeftijdscategorie van 0 tot 4 jaar individueel de beste ontwikkeling mee. Onze leefwereld is daarbij de basis. Die wereld wordt op onze locaties zo natuurgetrouw mogelijk nagespeeld.”

Startblokken: zoals de échte wereld

Hierdoor zijn wij bij Koppel-Swoe nog veel meer met verschillende ruimtes en echte materialen gaan werken, vervolgt Nina. “Een concreet voorbeeld? We laten de kinderen ook veel vaker kennismaken met echt fruit. Dat kun je ruiken, proeven, ervaren. Precies zoals de echte wereld is.”

Een aantal ander concrete voorbeelden waarmee je deze nieuwe aanpak goed kunt uitleggen? Het speelgoed koffiezetapparaat is vervangen door echte kopjes en een (niet werkende) Senseo-variant, de speelgoedtelefoons zijn vervangen voor mobieltjes. “In de keukentjes op onze locaties staan bijvoorbeeld echte koffiekopjes. Die kunnen kapot vallen. Helemaal niet erg, want ook dat is een leermoment. Als je meteen in gesprek gaat dan leren kinderen leren heel snel dat ze voorzichtig moeten doen met bepaalde producten. Net als thuis.”

Herkenbaarheid

Ook de ruimtes binnen de kinderdagopvanglocaties en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe zijn aangepakt. “Waar we vroeger vaak één huishoek hadden met een keuken, bed en wasmachine hebben we nu aparte ruimtes ingedeeld. Zo is er een keuken, een huishoek en bijvoorbeeld een wasruimte. De speelhoeken en de thema’s zorgen ervoor dat kinderen de mogelijkheid hebben om situaties uit het echte leven te kunnen naspelen/imiteren. Kinderen vinden het leuk om groot te zijn, te helpen en erbij te horen. We willen dat kinderen letterlijk de situaties van thuis gaan naspelen. Herkenbaarheid is daarbij heel belangrijk. Wij geloven in de kracht van spelen. Vanuit nieuwsgierigheid en verwondering krijgt een kind de kans om de wereld om zich heen te ontdekken. We werken daarbij volgens ‘de drie pedagogen’.”

Dus niet ‘lente’ als thema nemen, maar ‘wij gaan naar de boerderij’. “De dagelijkse routine is ook bij ons belangrijk. Naast spelen hebben we dus ook veel meer aandacht voor samen opruimen. En heb je uiteindelijk smerige kleren, dan kun je ze zelf schoonmaken. Wij bieden activiteiten aan, zodat de kinderen zich echt ontwikkelen. We willen kortom dat kinderen de echte wereld nabootsen.”

Kosteloos materiaal

Ook wordt er heel veel met natuurlijke producten en ander kosteloos materiaal gespeeld. Bouwen met closetrollen, stokjes en planken. Knutselen met bekertjes, bladeren of kastanjes, het kan alles zijn. “We kijken ook veel meer waar de kinderen zelf om vragen. Het ritme en het verloop van de dag is daardoor dus ook altijd anders. Dit doen we verder omdat kinderen met ongevormde en kosteloze materialen hun eigen creativiteit kwijt kunnen in plaats van bij voorgeprogrammeerd speelgoed bijvoorbeeld.”

Feest

Het recente thema dat volgens de Startblokken-methode behandeld wordt, is ‘Wij vieren feest’. Nina vertelt dat de ruimtes met hulp van de kinderen versierd worden en dat er samen taartjes gebakken worden. “We vertellen wat feest is, en hebben een thematafel ingericht. In de huishoek liggen materialen die passen bij het vieren van feest. Kinderen kunnen helpen met versieren en kunnen het feestje ook echt spelen. Zo zijn er muziekinstrumenten, feestversiering en materialen om zelf taartjes en cakejes te bakken. Ook kunnen de kinderen experimenteren met ongevormde materialen. Zo staat er nu een lichtbak met gekleurde speelrijst op de groep en een zandtafel. In de zandtafel kunnen uiteindelijk ook weer materialen worden toegevoegd zodat er taartjes kunnen worden gemaakt.”

Nina ervaart dat deze methodiek ook voor de pedagogisch medewerkers zelf zeer inspirerend is. “We zoeken steeds weer naar een unieke aanpak waardoor de betrokkenheid van het kind nog groter wordt. Ons werk heeft daardoor nog meer betekenis gekregen, vind ik.” Volgens Nina wordt de echte wereld nu ook in opvanglocaties tastbaar. Startblokken is bij Koppel-Swoe kortom vol uit de startblokken gevlogen.

Nieuw spelmateriaal bij Bikkels

Bij Bikkels zijn we altijd opzoek naar materiaal dat de kinderen prikkelt en waar ze zelf mee aan de slag kunnen. Afgelopen maand hadden we huisjes en houten poppetjes aangeschaft.

 De eerste dagen zagen we dat de kinderen nog wat zoekende waren met het materiaal, wat kan je ermee.?!

 Soms hielpen we ze op weg, maar al snel zagen we dat de kinderen elkaar gingen helpen en na een week zagen we dat er echt met het materiaal gespeeld werd.

Waar de één een lange rij maakt van de poppetjes is de ander druk met het maken van families, papa, mama en een baby en weer een ander zet juist de huisjes mooi neer al dan niet met de poppetjes erbij.

Mooi om te zien!

Sint en Piet bij de Bikkels

Vanaf half november doen ook bij peuterspeelzaal Bikkels Sint en Piet hun intrede! Het is een gezellige tijd: de groep wordt met hulp van ouders in Sinterklaas sfeer gebracht, zodat de kinderen heerlijk kunnen spelen over Sint en Piet.

Natuurlijk zijn er ook verkleedkleren, zodat kinderen die dat leuk vinden een échte Sinterklaas of Piet kunnen worden. En wat is er leuker om jezelf daarbij ook van heuse roetvegen te voorzien! Dus mogen de peuters met een kurk waar roet aanzit hun eigen gezicht `schminken`. Daarbij kunnen ze in de spiegel kijken om te zien of het roet op de goede plek komt. Dat levert ingespannen koppies op en wat zien ze er daarna prachtig uit!!

Spelen met licht bij Bikkels

Bij Peuterspeelzaal Bikkels hebben we een ontdekhoek. In deze hoek staat elke keer weer iets anders waar de kinderen zelf mee aan de slag kunnen, zich kunnen verwonderen of het materiaal kunnen ontdekken. Soms staat er een ontdektafel, dan weer een heuse overheadprojector maar dit keer staat er de lichtbak. Een soort plaat waar fel licht van afkomt en waar je elke keer andere materialen op kunt leggen. Het liefst materiaal waar licht doorheen schijnt.

Dit keer liggen er plastic blokjes gevuld met water en ijslepeltjes. De eerste dagen zie je de kinderen wat verwonderd kijken, wat moet je ermee. Nou dát is het mooiste je ‘moet’ er niks mee maar je kan er van alles mee, het is maar net wat jij er mee wil doen.

Al snel zien we dat ieder er op zijn eigen manier mee aan de slag gaat, soms zelf soms met een vriendje. De blokjes in een lange rij leggen of de kleuren bij elkaar. Weer een ander legt gewoon alles erop en dan maar schuiven met het materiaal.

Kortom zelf ontdekken en kijken hoe mooi het licht erdoorheen schijnt.

© 2023 Media Magneet