Overzicht Kinderdagopvang Kanjers

“Wij vieren feest” bij Banjers

In de kring bij kindercentrum Kanjers praten over alles wat er bij een feestje hoort. Natuurlijk zingen we ook de bijbehorende liedjes. De ene keer is er een pop jarig, de andere keer onze (knuffel) hond Bella.

 Op de groep hebben we een bakkerij waar je taart, cup-cakejes en ander lekkers kunt kopen. Maar in onze keuken in de hal hebben we echte cup-cakes gebakken. Eerst de boter in kleine stukjes snijden en in de beslagkom doen, de eieren en het meel erbij en dan om de beurt mixen. Het beslag in de bakjes en in de oven. Na een poosje gaan we kijken of de cakejes al klaar zijn.

 Na het bakken gaan we ze nog versieren, maar voordat het versieren klaar is, zijn wij al lekker aan het smullen hoor.

Onze kinderopvang is net als de echte wereld

De kinderdagopvang en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe werken sinds kort volgens een nieuwe educatieve werkwijze. Pedagogisch medewerker Nina Dijkkamp vertelt over deze methodiek genaamd ‘Startblokken’. “Zo geven we ieder kind in de leeftijdscategorie van 0 tot 4 jaar individueel de beste ontwikkeling mee. Onze leefwereld is daarbij de basis. Die wereld wordt op onze locaties zo natuurgetrouw mogelijk nagespeeld.”

Startblokken: zoals de échte wereld

Hierdoor zijn wij bij Koppel-Swoe nog veel meer met verschillende ruimtes en echte materialen gaan werken, vervolgt Nina. “Een concreet voorbeeld? We laten de kinderen ook veel vaker kennismaken met echt fruit. Dat kun je ruiken, proeven, ervaren. Precies zoals de echte wereld is.”

Een aantal ander concrete voorbeelden waarmee je deze nieuwe aanpak goed kunt uitleggen? Het speelgoed koffiezetapparaat is vervangen door echte kopjes en een (niet werkende) Senseo-variant, de speelgoedtelefoons zijn vervangen voor mobieltjes. “In de keukentjes op onze locaties staan bijvoorbeeld echte koffiekopjes. Die kunnen kapot vallen. Helemaal niet erg, want ook dat is een leermoment. Als je meteen in gesprek gaat dan leren kinderen leren heel snel dat ze voorzichtig moeten doen met bepaalde producten. Net als thuis.”

Herkenbaarheid

Ook de ruimtes binnen de kinderdagopvanglocaties en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe zijn aangepakt. “Waar we vroeger vaak één huishoek hadden met een keuken, bed en wasmachine hebben we nu aparte ruimtes ingedeeld. Zo is er een keuken, een huishoek en bijvoorbeeld een wasruimte. De speelhoeken en de thema’s zorgen ervoor dat kinderen de mogelijkheid hebben om situaties uit het echte leven te kunnen naspelen/imiteren. Kinderen vinden het leuk om groot te zijn, te helpen en erbij te horen. We willen dat kinderen letterlijk de situaties van thuis gaan naspelen. Herkenbaarheid is daarbij heel belangrijk. Wij geloven in de kracht van spelen. Vanuit nieuwsgierigheid en verwondering krijgt een kind de kans om de wereld om zich heen te ontdekken. We werken daarbij volgens ‘de drie pedagogen’.”

Dus niet ‘lente’ als thema nemen, maar ‘wij gaan naar de boerderij’. “De dagelijkse routine is ook bij ons belangrijk. Naast spelen hebben we dus ook veel meer aandacht voor samen opruimen. En heb je uiteindelijk smerige kleren, dan kun je ze zelf schoonmaken. Wij bieden activiteiten aan, zodat de kinderen zich echt ontwikkelen. We willen kortom dat kinderen de echte wereld nabootsen.”

Kosteloos materiaal

Ook wordt er heel veel met natuurlijke producten en ander kosteloos materiaal gespeeld. Bouwen met closetrollen, stokjes en planken. Knutselen met bekertjes, bladeren of kastanjes, het kan alles zijn. “We kijken ook veel meer waar de kinderen zelf om vragen. Het ritme en het verloop van de dag is daardoor dus ook altijd anders. Dit doen we verder omdat kinderen met ongevormde en kosteloze materialen hun eigen creativiteit kwijt kunnen in plaats van bij voorgeprogrammeerd speelgoed bijvoorbeeld.”

Feest

Het recente thema dat volgens de Startblokken-methode behandeld wordt, is ‘Wij vieren feest’. Nina vertelt dat de ruimtes met hulp van de kinderen versierd worden en dat er samen taartjes gebakken worden. “We vertellen wat feest is, en hebben een thematafel ingericht. In de huishoek liggen materialen die passen bij het vieren van feest. Kinderen kunnen helpen met versieren en kunnen het feestje ook echt spelen. Zo zijn er muziekinstrumenten, feestversiering en materialen om zelf taartjes en cakejes te bakken. Ook kunnen de kinderen experimenteren met ongevormde materialen. Zo staat er nu een lichtbak met gekleurde speelrijst op de groep en een zandtafel. In de zandtafel kunnen uiteindelijk ook weer materialen worden toegevoegd zodat er taartjes kunnen worden gemaakt.”

Nina ervaart dat deze methodiek ook voor de pedagogisch medewerkers zelf zeer inspirerend is. “We zoeken steeds weer naar een unieke aanpak waardoor de betrokkenheid van het kind nog groter wordt. Ons werk heeft daardoor nog meer betekenis gekregen, vind ik.” Volgens Nina wordt de echte wereld nu ook in opvanglocaties tastbaar. Startblokken is bij Koppel-Swoe kortom vol uit de startblokken gevlogen.

Winter bij Kindercentrum Kanjers!

Deze week werd het dan eindelijk echt winter! Het was koud en er is zelfs een klein beetje sneeuw gevallen. En waar we in de zomer ijsjes eten, drinken we in de winter warme chocolademelk!

En dus gingen de Banjers in de kraam aan de slag. Sjaal om, muts op en de handschoenen aan, want het was natuurlijk fris! Eerst opwarmen in het pannetje, overgieten in de beker en daarna was het tijd om te genieten van de heerlijke warme chocolademelk. Met slagroom natuurlijk!

Gelukkig Nieuwjaar door Kindercentrum Kanjers

Veel kinderen kwamen enthousiast het nieuwe jaar bij Banjers binnen, met leuke verhalen over het vuurwerk wat ze hadden gezien tijdens de jaarwisseling.  Wat is er nou leuker dan deze verhalen levend te maken. 

 Met verf en een wc-rol gingen de kinderen enthousiast aan de slag en natuurlijk mogen de glitters dan niet ontbreken.

 Het werd een waar glitterfestijn!

Ouderbetrokkenheid bij de Boeffies

Yes! Na 2 jaar geen sint ouder-doe-avond bij de Boeffies te hebben gehouden, kon dat dit jaar wel weer doorgaan.

Een ouder-doe-avond houdt in dat we alle ouders uitnodigen om op een avond op de groep te komen om de groep een mooie make-over te geven. In dit geval in de sinterklaas sfeer. Dit is niet verplicht voor ouders, toch was er een hele ruime opkomst, super gezellig! Even wat andere gesprekjes dan de overdracht van hun kind.

Na een kop koffie of thee met wat lekkers gaan we aan de slag. Er was voldoende karton geregeld, waarmee we een grote schoorsteen en zelfs een stoomboot hebben gemaakt. Achter de haard, waarop de schoenen mogen worden gezet, is een prachtig haardvuur geschilderd. Er hangen vlaggen en nep cadeaus en op het raam is een piet geschilderd.

De afgelopen 2 jaar kon deze activiteit niet fysiek doorgaan, maar hebben we een oproep naar ouders uitgedaan met de vraag of ze thuis wat wilde knutselen. Op deze manier proberen we ouders dan toch te betrekken. Wat bewaard kon blijven van deze knutselwerken, hebben we natuurlijk bewaard; zoals een mooie pepernoten krans en een houten pakjes boot.

We kijken terug op een super gezellige avond en vinden het altijd heel erg fijn om te zien hoe betrokken ouders zijn bij de opvang van hun kind.

Kindercentrum Kanjers maakt zelf speelrijst en klei

Bij Banjers maken wij zelf speelrijst en klei, de kinderen vinden het leuk om te helpen. Eerst helpen ze met het maken van de klei, ze doen met een lepel alles in de pan soms valt er ook wat naast, maar dat is gelukkig niet erg.

We bekijken samen welke kleuren er allemaal zijn. De kinderen kiezen de rode kleurstof uit. We horen dat de klei begint te pruttelen dat is het teken dat we goed moeten gaan roeren, na het roeren is de klei klaar. Helaas moeten we nog wel even geduld hebben totdat de klei is afgekoeld.

Als de klei afgekoeld is kunnen we er mee spelen, we gebruiken vormpjes om de klei mee uit te steken en ander gereedschap om er wat moois van te maken, hierdoor wordt ook weer de fijne motoriek gestimuleerd en prikkelen we de fantasie.

Ook bij het maken van de speelrijst willen de kinderen graag helpen, speelrijst maken gaat wat sneller dan de klei. We doen de rijst in een zakje en mengen azijn met kleurstof, dit alles doen we in een zakje. De kinderen zien dat de kleurstof zich verspreid over de rijst. Met hun handen slaan ze op het zakje, maar helaas gebeurt er nu weinig, maar als ze gaan schudden dan worden bijna alle rijstkorrels rood of geel. Ze voelen dat de zakjes met rijst een andere structuur hebben dan de klei en dat de rijstkorrels niet aan elkaar plakken.

Boeffies spelen samen

Spelen bij Boeffies is al heel leuk, maar samen spelen nog veel leuker. Op de opvang ontwikkelen kinderen zich op veel gebieden. De sociale ontwikkeling is daar ook een mooi onderdeel van. In de ochtend gaan we samen in de kring en dansen we het lied ‘goedemorgen allemaal’. Zo starten we de dag echt samen, de kinderen zijn blij om elkaar weer te zien. 

Verschillende rollen worden gespeeld. Bijvoorbeeld de dokter, de timmerman, de eekhoorn, de vader, de moeder en nog veel meer. De belevenissen van de dag worden nagespeeld. Het liedje wat we aan het begin van de dag hebben gezongen, horen we ineens vanuit de huishoek. Het nabootsen van ‘de grote mensen wereld’ zien wij ook vaak terug, dat gebeurt vaak als de kinderen samen aan het spelen zijn in de huishoek. Er wordt voor elkaar gezorgd door bij voorbeeld voor de ander te ‘koken’.

Ook de zorgzaamheid van de kinderen onderling is een mooi onderdeel van de sociale ontwikkeling. Een peuter die aan de ander een knuffel geeft, omdat hij net is gevallen, een andere peuter die vraagt hoe het gaat met de ander, omdat hij die per ongeluk pijn heeft gedaan, de peuter die even bij de hoge wipstoel komt kijken bij de baby en al snel lachen ze samen. De dreumes die samen met een ander aan het oefenen is met speelgoed pakken en teruggeven.

Ook zijn er situaties waardoor het samen spelen even niet lukt. Bijvoorbeeld omdat er wordt afgepakt of het spel even niet gaat hoe jij het had bedacht of als jouw mooie toren omver wordt geduwd. Van deze situaties leren kinderen rekeninghouden met de ander, grenzen aan te geven en grenzen van een ander te respecteren.

Wij zien echte vriendschapen ontstaan, ze hebben veel plezier samen, er wordt gehuild en gelachen.  Het is zo fijn om zoveel te leren terwijl je aan het spelen bent.

Banjers spelen met kosteloos materiaal

Bij Banjers spelen we graag met kosteloos materiaal. De kinderen kunnen hier hun fantasie helemaal op loslaten, het ene moment wordt de koker gebruikt als een verrekijker, het andere moment als een microfoon/praatbuis, sommige passen ook in elkaar en we hebben er ook kokers tussen zitten waar auto’s of ander speelgoed doorheen past.

Wist je dat we de klei ook zelf maken, we maken de klei van bloem, olie, zout en een klein beetje kleurstof.

Startblokken bij kindercentrum Kanjers

Alle pedagogisch medewerkers van Koppel-Swoe van de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn bezig met de cursus Startblokken. Hierdoor krijgen we allemaal weer een frisse blik op de ontwikkeling van de kinderen, onlangs kwam de huishoek aan de orde.

Dit is een hoek waar erg veel gespeeld wordt en waar kinderen echte situaties nabootsen. Er wordt gekookt, er is vaak een vader, een moeder en één of meerdere kinderen. Tot voor kort was het bij Banjers altijd één hoek waar kinderen alles wat ze bedachten uitvoerden. Bij de cursus hebben we geleerd dat het er veel meer als een huis uit moet zien. Dus een woonruimte, een slaapruimte en eventueel ook een wasruimte. Natuurlijk zijn wij gelijk aan de slag gegaan en het is verbazingwekkend om te zien hoe anders er gespeeld wordt. Er wordt gekookt en gegeten in de ene ruimte, de baby wordt verschoond, krijgt de fles en wordt naar bed gebracht in de andere ruimte.

We zien heel ander speelgedrag dan voorheen. Zo waardevol, als een cursus direct zoveel positiefs brengt!

Realistisch spel bij de Boeffies

Door te spelen ontdekken de kinderen bij Boeffies hoe de wereld in elkaar zit. Door de kinderen dagelijks fantasie rijke ervaringen aan te bieden wordt spel gestimuleerd. Bij het aanbieden van speelgoed en andere materialen proberen we zoveel mogelijk op de leeftijd en behoefte van het kind te letten. Wij hebben bijvoorbeeld een echt (leeg) pak melk in het kinderkeukentje staan, een fles wasmiddel bij de kinderwasmachine en een senseo-apparaat op het kinderkeukentje staan. Zo halen we “echte” situaties bij ons op de groep.

Tijdens de vakantieperiode hebben we buiten de tent opgezet, daarbij de kinder-bbq gezet, een luchtbed opgepompt en de parasol bij de tent gezet. Zo creëerden we onze eigen kampeerplek op de camping van Kanjers. We hebben veel zand, water en schelpen aangeboden en verteld over de zee. We bekijken een echte grote zonnebloem; een grote stevige groene stengel, gele bloemblaadjes en in het midden allemaal zaden. Dat voelt raar zeg. Zelf schilderen we daarna de zonnebloem en beplakken het hart van de bloem met echte pitten. Wat een mooie kunstwerken!

© 2023 Media Magneet