Overzicht Kinderdagopvang Kanjers

Rupsje Nooit Genoeg bij Boeffies

Zo tussen de bestaande thema’s door, bereiden we ook weleens een thema voor aan de hand van een boek. Deze keer was dat het boek van Rupsje Nooit Genoeg. We halen daar zelf onze doelen uit. Omdat dit thema maar 3 weken duurt i.p.v. 6 weken zijn dat dus ook minder doelen.

Samen met de kinderen van Boeffies beginnen we het boek te lezen, gezellig samen op de grond. Je merkt dat je op deze manier al veel meer interactie hebt met de kinderen. Sommige kinderen kenden het boek al, voor sommige is het nieuw, de één blijft aandachtig luisteren, waar de ander al snel weer gaat spelen en vanuit de huishoek toch meeluistert.

Fantasiespel pakken we dan vaak als doel als we een boek-thema uitwerken. Zo beginnen we allemaal in een heel klein bolletje op de grond, als een eitje. De zon schijnt en we rekken ons uit, we zijn nu een klein rupsje. We zoeken de groenten en fruit erbij die de rups allemaal eet en “eten” dit samen op. Dan hebben we zo’n grote, volle, dikke buik dat we op een blaadje gaan slapen en een cocon worden. En dan…. Zijn we hele mooie grote vlinders gevonden! WOW! Wat fladderen we mooi rond.

We knutselen ook het proces van ei, rups, cocon en vlinder. We maken hier een puzzel van en met een magneetspel hengelen we rupsjes uit een appel. In de hal hebben we de ontdekbakken gevuld met rupsen, vlinders en voelmateriaal, waarmee de kinderen kunnen ontdekken.

Tot slot verven we een hele eierendoos en maken hier een prachtige gekleurde vlinderen van, deze hangen op de groep.

Peutervierdaagse

De kinderen van de Banjers en de Boeffies deden mee aan de peuter vierdaagse. Natuurlijk spelen we dagelijks buiten, maar deze week gingen we ook nog een wandeling door de buurt maken en deden we verschillende extra bewegingsspelletjes.

We hebben gewandeld, gefietst, van de glijbaan gegleden, door de hoepels gesprongen, een parcours gelopen, verstoppertje gespeeld en over de blokken heen gesprongen.

De bewegingsspelletjes die we gedaan hadden kon ieder op zijn of haar eigen manier doen, waar sommige kinderen maar een keer door de hoepel gingen, vond de ander het springen over de blokken weer het leukst. Als het even niet lukte, dan hielpen we elkaar!

 

Dansen bij de Banjers

De kinderen van de Banjers houden van dansen, hierdoor ontstaat er met regelmaat een spontane disco.

Eén van de kinderen begint een liedje te zingen en dan zingen we natuurlijk allemaal gezellig mee. Op You Tube zoeken we ondertussen het liedje ook op en dan is het feest helemaal compleet.

Kindercentrum Kanjers speelt buiten

Bij Kindercentrum Kanjers laten we ons niet tegenhouden door regen! Want ook bij regen valt er buiten genoeg te ontdekken. Dus doen we de jassen en laarzen aan en gaan we naar buiten.

Even de glijbaan droogmaken en we zijn er klaar voor! En het leuke van de regen is? De paraplu’s mogen mee naar buiten! Onder begeleiding van de pedagogisch medewerkers lopen we onder de paraplu over het plein en zo blijven we lekker droog! En worden we toch nat? Dat geeft niks, vies worden mag!

En als het droog is, doen we een ontdekking: de kleuren op de paraplu blijken dezelfde kleuren te hebben als de bouwblokken op het plein! We pakken de blokken en we kijken goed op welke kleur van de paraplu erop lijkt. Zo blijkt een heel gewoon voorwerp als een paraplu voor kinderen veel meer dan alleen een paraplu te zijn!

“Wij vieren feest” bij Banjers

In de kring bij kindercentrum Kanjers praten over alles wat er bij een feestje hoort. Natuurlijk zingen we ook de bijbehorende liedjes. De ene keer is er een pop jarig, de andere keer onze (knuffel) hond Bella.

 Op de groep hebben we een bakkerij waar je taart, cup-cakejes en ander lekkers kunt kopen. Maar in onze keuken in de hal hebben we echte cup-cakes gebakken. Eerst de boter in kleine stukjes snijden en in de beslagkom doen, de eieren en het meel erbij en dan om de beurt mixen. Het beslag in de bakjes en in de oven. Na een poosje gaan we kijken of de cakejes al klaar zijn.

 Na het bakken gaan we ze nog versieren, maar voordat het versieren klaar is, zijn wij al lekker aan het smullen hoor.

Onze kinderopvang is net als de echte wereld

De kinderdagopvang en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe werken sinds kort volgens een nieuwe educatieve werkwijze. Pedagogisch medewerker Nina Dijkkamp vertelt over deze methodiek genaamd ‘Startblokken’. “Zo geven we ieder kind in de leeftijdscategorie van 0 tot 4 jaar individueel de beste ontwikkeling mee. Onze leefwereld is daarbij de basis. Die wereld wordt op onze locaties zo natuurgetrouw mogelijk nagespeeld.”

Startblokken: zoals de échte wereld

Hierdoor zijn wij bij Koppel-Swoe nog veel meer met verschillende ruimtes en echte materialen gaan werken, vervolgt Nina. “Een concreet voorbeeld? We laten de kinderen ook veel vaker kennismaken met echt fruit. Dat kun je ruiken, proeven, ervaren. Precies zoals de echte wereld is.”

Een aantal ander concrete voorbeelden waarmee je deze nieuwe aanpak goed kunt uitleggen? Het speelgoed koffiezetapparaat is vervangen door echte kopjes en een (niet werkende) Senseo-variant, de speelgoedtelefoons zijn vervangen voor mobieltjes. “In de keukentjes op onze locaties staan bijvoorbeeld echte koffiekopjes. Die kunnen kapot vallen. Helemaal niet erg, want ook dat is een leermoment. Als je meteen in gesprek gaat dan leren kinderen leren heel snel dat ze voorzichtig moeten doen met bepaalde producten. Net als thuis.”

Herkenbaarheid

Ook de ruimtes binnen de kinderdagopvanglocaties en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe zijn aangepakt. “Waar we vroeger vaak één huishoek hadden met een keuken, bed en wasmachine hebben we nu aparte ruimtes ingedeeld. Zo is er een keuken, een huishoek en bijvoorbeeld een wasruimte. De speelhoeken en de thema’s zorgen ervoor dat kinderen de mogelijkheid hebben om situaties uit het echte leven te kunnen naspelen/imiteren. Kinderen vinden het leuk om groot te zijn, te helpen en erbij te horen. We willen dat kinderen letterlijk de situaties van thuis gaan naspelen. Herkenbaarheid is daarbij heel belangrijk. Wij geloven in de kracht van spelen. Vanuit nieuwsgierigheid en verwondering krijgt een kind de kans om de wereld om zich heen te ontdekken. We werken daarbij volgens ‘de drie pedagogen’.”

Dus niet ‘lente’ als thema nemen, maar ‘wij gaan naar de boerderij’. “De dagelijkse routine is ook bij ons belangrijk. Naast spelen hebben we dus ook veel meer aandacht voor samen opruimen. En heb je uiteindelijk smerige kleren, dan kun je ze zelf schoonmaken. Wij bieden activiteiten aan, zodat de kinderen zich echt ontwikkelen. We willen kortom dat kinderen de echte wereld nabootsen.”

Kosteloos materiaal

Ook wordt er heel veel met natuurlijke producten en ander kosteloos materiaal gespeeld. Bouwen met closetrollen, stokjes en planken. Knutselen met bekertjes, bladeren of kastanjes, het kan alles zijn. “We kijken ook veel meer waar de kinderen zelf om vragen. Het ritme en het verloop van de dag is daardoor dus ook altijd anders. Dit doen we verder omdat kinderen met ongevormde en kosteloze materialen hun eigen creativiteit kwijt kunnen in plaats van bij voorgeprogrammeerd speelgoed bijvoorbeeld.”

Feest

Het recente thema dat volgens de Startblokken-methode behandeld wordt, is ‘Wij vieren feest’. Nina vertelt dat de ruimtes met hulp van de kinderen versierd worden en dat er samen taartjes gebakken worden. “We vertellen wat feest is, en hebben een thematafel ingericht. In de huishoek liggen materialen die passen bij het vieren van feest. Kinderen kunnen helpen met versieren en kunnen het feestje ook echt spelen. Zo zijn er muziekinstrumenten, feestversiering en materialen om zelf taartjes en cakejes te bakken. Ook kunnen de kinderen experimenteren met ongevormde materialen. Zo staat er nu een lichtbak met gekleurde speelrijst op de groep en een zandtafel. In de zandtafel kunnen uiteindelijk ook weer materialen worden toegevoegd zodat er taartjes kunnen worden gemaakt.”

Nina ervaart dat deze methodiek ook voor de pedagogisch medewerkers zelf zeer inspirerend is. “We zoeken steeds weer naar een unieke aanpak waardoor de betrokkenheid van het kind nog groter wordt. Ons werk heeft daardoor nog meer betekenis gekregen, vind ik.” Volgens Nina wordt de echte wereld nu ook in opvanglocaties tastbaar. Startblokken is bij Koppel-Swoe kortom vol uit de startblokken gevlogen.

Winter bij Kindercentrum Kanjers!

Deze week werd het dan eindelijk echt winter! Het was koud en er is zelfs een klein beetje sneeuw gevallen. En waar we in de zomer ijsjes eten, drinken we in de winter warme chocolademelk!

En dus gingen de Banjers in de kraam aan de slag. Sjaal om, muts op en de handschoenen aan, want het was natuurlijk fris! Eerst opwarmen in het pannetje, overgieten in de beker en daarna was het tijd om te genieten van de heerlijke warme chocolademelk. Met slagroom natuurlijk!

Gelukkig Nieuwjaar door Kindercentrum Kanjers

Veel kinderen kwamen enthousiast het nieuwe jaar bij Banjers binnen, met leuke verhalen over het vuurwerk wat ze hadden gezien tijdens de jaarwisseling.  Wat is er nou leuker dan deze verhalen levend te maken. 

 Met verf en een wc-rol gingen de kinderen enthousiast aan de slag en natuurlijk mogen de glitters dan niet ontbreken.

 Het werd een waar glitterfestijn!

Ouderbetrokkenheid bij de Boeffies

Yes! Na 2 jaar geen sint ouder-doe-avond bij de Boeffies te hebben gehouden, kon dat dit jaar wel weer doorgaan.

Een ouder-doe-avond houdt in dat we alle ouders uitnodigen om op een avond op de groep te komen om de groep een mooie make-over te geven. In dit geval in de sinterklaas sfeer. Dit is niet verplicht voor ouders, toch was er een hele ruime opkomst, super gezellig! Even wat andere gesprekjes dan de overdracht van hun kind.

Na een kop koffie of thee met wat lekkers gaan we aan de slag. Er was voldoende karton geregeld, waarmee we een grote schoorsteen en zelfs een stoomboot hebben gemaakt. Achter de haard, waarop de schoenen mogen worden gezet, is een prachtig haardvuur geschilderd. Er hangen vlaggen en nep cadeaus en op het raam is een piet geschilderd.

De afgelopen 2 jaar kon deze activiteit niet fysiek doorgaan, maar hebben we een oproep naar ouders uitgedaan met de vraag of ze thuis wat wilde knutselen. Op deze manier proberen we ouders dan toch te betrekken. Wat bewaard kon blijven van deze knutselwerken, hebben we natuurlijk bewaard; zoals een mooie pepernoten krans en een houten pakjes boot.

We kijken terug op een super gezellige avond en vinden het altijd heel erg fijn om te zien hoe betrokken ouders zijn bij de opvang van hun kind.

Kindercentrum Kanjers maakt zelf speelrijst en klei

Bij Banjers maken wij zelf speelrijst en klei, de kinderen vinden het leuk om te helpen. Eerst helpen ze met het maken van de klei, ze doen met een lepel alles in de pan soms valt er ook wat naast, maar dat is gelukkig niet erg.

We bekijken samen welke kleuren er allemaal zijn. De kinderen kiezen de rode kleurstof uit. We horen dat de klei begint te pruttelen dat is het teken dat we goed moeten gaan roeren, na het roeren is de klei klaar. Helaas moeten we nog wel even geduld hebben totdat de klei is afgekoeld.

Als de klei afgekoeld is kunnen we er mee spelen, we gebruiken vormpjes om de klei mee uit te steken en ander gereedschap om er wat moois van te maken, hierdoor wordt ook weer de fijne motoriek gestimuleerd en prikkelen we de fantasie.

Ook bij het maken van de speelrijst willen de kinderen graag helpen, speelrijst maken gaat wat sneller dan de klei. We doen de rijst in een zakje en mengen azijn met kleurstof, dit alles doen we in een zakje. De kinderen zien dat de kleurstof zich verspreid over de rijst. Met hun handen slaan ze op het zakje, maar helaas gebeurt er nu weinig, maar als ze gaan schudden dan worden bijna alle rijstkorrels rood of geel. Ze voelen dat de zakjes met rijst een andere structuur hebben dan de klei en dat de rijstkorrels niet aan elkaar plakken.

© 2023 Media Magneet