Zelfredzaamheid bij de Boeffies

Zelfredzaamheid bij de Boeffies

27 april 2021

Jezelf redden zonder de hulp van anderen, de zelfredzaamheid van een kind begint al vroeg en dit stimuleren wij de hele dag door.  Kinderen blijven ons verbazen met wat ze zo jong eigenlijk al best zelf kunnen. Denk hierbij aan de schoenen aantrekken. Voor sommige is dit nog te moeilijk, maar wij stimuleren ze dan om wel zelf hun schoenen te pakken. Hetzelfde met de jas. Tussen de middag smeren de kinderen zelf hun brood; de een doet dit al heel netjes, de ander oefent er nog flink op los. 

De ontwikkeling van zelfredzaamheid is een heel proces, waarbij het kind steeds meer dingen zelf kan doen. Wij vinden het belangrijk dit proces te stimuleren omdat het, het kind een goed gevoel geeft: ik kan dat zelf, niemand hoeft mij te helpen. Prachtig om dan hele trotse gezichten te zien, als het gelukt is om bijvoorbeeld zelf een jas aan te trekken.

Waar het, het kind nog niet zelf lukt iets voor elkaar te krijgen, helpen we natuurlijk altijd. Maar soms is het al genoeg om het kind aan te moedigen, door de handeling heen. Het aan-en uitkleden oefenen we vaak met de verkleedkleren, dat vinden de kinderen meestal wat leuker dan hun eigen kleren.

Dit vind je misschien ook interessant!

Een inkijkje bij BSO-Kleurrijk

6 juni 2024
Bij BSO Kleurrijk zorgen wij elke dag voor voldoende speelplezier voor de kinderen. Zo bieden wij sport, spel en knutselactiviteiten aan. Dankzij de rijke fantasie...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet