Werken met seizoenen bij kinderopvang Kanjers

Werken met seizoenen bij kinderopvang Kanjers

31 januari 2022

Ook de winter is een seizoen waarin weer zoveel te ontdekken is voor de kinderen. Wat het soms lastig maakt, is dat de winter al wel begonnen is, maar dat het nog geen winter weer is. Daarom zijn we flexibel in het aanbieden van de activiteiten; als er geen sneeuw ligt, werken we niet over de sneeuw.

Tot nu toe heeft het inderdaad nog niet gesneeuwd. Reuze jammer, maar het was wel koud en koud genoeg om ijs te maken en met ijs te ontdekken. Tijdens het buitenspelen zoeken de kinderen van Kanjers naar ijs en vinden dit in de autobanden. Dat voelt koud. Met een handschoen aan kan je het stuk ijs beter vasthouden, je handen worden dan niet zo koud. Met de siliconen cakevormen maken we grote blokken ijs. Hierbij zoeken we dieren die in de sneeuw leven; een ijsbeer en pinguïn bijvoorbeeld. De kinderen mogen met deze zelfgemaakte Noordpool spelen, lekker buiten. Sommige spelen echt met de diertjes op de ijsblokken, anderen ontdekken het ijs en weer anderen vinden het maar veel te koud.

Binnen op de groep staat een grote iglo. Op de lichtbak spelen we met de Noordpool-dieren, -knuffels en -bomen. Natuurlijk is het lampje aan en uit doen ook erg leuk. Ook hebben we een ijsbeer op de groep en oh jee, zijn huisje is kapot. We vragen de kinderen om eens te proberen een nieuwe plek voor de ijsbeer te maken, van suikerklontjes. Prachtige rijen worden gemaakt, hoge stapels en sommige kinderen bouwen al een soort iglo. Dat is fijn, nu kan de ijsbeer weer lekker gaan slapen.

We leggen de kinderen uit dat de vogeltjes nu wat meer moeite hebben om eten te vinden. De grond is hard, dus ze kunnen niet bij de wormpjes. Samen hangen we vetbollen en pinda slingers op. Het is helemaal leuk als we dan vanaf tafel zien hoe de vogeltjes lekker van het voer snoepen.

Op deze manier proberen we per seizoen te werken, zodat de kinderen toch heel veel te weten over wat het seizoen te bieden heeft. Mocht het nog gaan sneeuwen, hebben we onze activiteiten die daarbij horen altijd zo bij de hand.

Dit vind je misschien ook interessant!

Een inkijkje bij BSO-Kleurrijk

6 juni 2024
Bij BSO Kleurrijk zorgen wij elke dag voor voldoende speelplezier voor de kinderen. Zo bieden wij sport, spel en knutselactiviteiten aan. Dankzij de rijke fantasie...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet