Themanieuws vanuit de Buurtkabouters

Themanieuws vanuit de Buurtkabouters

25 april 2022

Er wordt thuis natuurlijk veel gewassen en dat kunnen we hier bij de Buurtkabouters naspelen. Er is een wasmachine, wasmand, waspoeder, wasrek met wasknijpers en natuurlijk kleren en handdoeken die gewassen kunnen worden. We hoeven weinig uit te leggen aan de peuters, blijkbaar mogen ze thuis vaak helpen want ze kunnen het heel goed zelf doen. Ze stoppen de was in de machine en draaien dan de dop van de grote fles die vakkundig boven het bakje van de waspoeder wordt gehouden. Bakje dicht, aan de knoppen draaien en starten maar. Even later halen ze de was eruit, in de wasmand die meegaat naar het wasrek. Daar wordt alles opgehangen. De een gooit het over de lijn, de ander hangt netjes per lijn iets op en weer een ander gebruikt de wasknijpers, wat heel moeilijk is. Zo, drogen maar!

We zitten met 2 scholen in 1 gebouw en daardoor hebben we goed contact met vooral de kleuterklassen. Nu er minder corona is, mogen we weer bij elkaar in de groep kijken en spelen. De W.G. v.d. Hulstschool had een broedbak met eieren en toen er kuikentjes uitkwamen mochten wij komen kijken. In kleine groepjes hebben we bij de kooi gestaan en ons verwonderd.  Over hoe klein ze zijn en het piepende geluid dat ze maken en hoe de kuikentjes tegen elkaar aan kruipen om warm te blijven. De peuters bleven heel rustig en stil staan kijken om de kuikentjes niet aan het schrikken te maken.

Tellen en de telrij opzeggen is iets wat dagelijks aan de orde is. Want al spelend is er altijd wel iets te tellen en meestal komen de kleuren dan gelijk aan bod. De vingers van de handen gebruiken we er vaak bij. Zo ook bij dit spel. Op de kanten van de dobbelsteen staan handen met vingers en het juiste cijfer. Om de beurt mogen de kinderen gooien en samen tellen we de opgestoken vingers van de hand en bekijken het cijfer. Zo oefenen we cijferherkenning op speelse wijze. Daarna mag diegene net zoveel speelgoed in de groep pakken, als dat we geteld hebben. Dit stallen we uit en gaan nog een keer tellen. Allemaal gebruiken we onze eigen vingers erbij. Iedereen wil meedoen en helpt elkaar tijdens dit spel.

 

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet