Jij en ik bij de Buurtkabouters

Jij en ik bij de Buurtkabouters

13 juni 2022

We zijn bij peuteropvang de Buurtkabouters bezig met het thema ‘Jij en ik”. Hierbij gaat het over je lichaam, hoe je er uitziet, hoe de ander er uitziet en wat de verschillen zijn. De platen van het woordenschatprogramma Logo3000 zoeken we zo uit, dat ze aansluiten bij waar we op het moment mee bezig zijn. Zo ook de plaat met alle lichaamsdelen en het gezicht. We leren een opzegversje terwijl we onze lichaamsdelen aanwijzen. En we kijken in de spiegel naar ons zelf. De peuters knutselen hun eigen spiegel. Met stift mogen ze deze “tekenen”, folie erop plakken en daarna met plakfiguurtjes versieren. Wat worden ze mooi.

Van alle kinderen hebben we een foto van hun gezicht genomen en daar een puzzel van gemaakt, door de foto doormidden te doen. Als we maar een deel laten zien, raden de meeste kinderen toch welke peuter het is, heel knap. Samen zoeken we de twee goede helften bij elkaar. En als grapje doen we ook wel eens twee verkeerde stukken tegen elkaar. Letterlijk krijg je dan een “raar gezicht” en dit levert veel gesprekstof op. Praten over de verschillen in haar, ogen, neus, mond etc. Zo ervaren ze dat niemand hetzelfde is.

Aan de hand van een logo3000 plaat beelden we uit (met een pop) wat er gebeurt als je je stoot. De pop heeft bloed en er wordt een pleister geplakt. Dit spelen de peuters later na in de huishoek. Er is een bak vol met pleisters en die worden volop gebruikt. De pleister uit de verpakking halen vraagt concentratie en daarna op de pop plakken. Ondertussen vertellen ze waar de pop pijn en bloed heeft en zo komen veel lichaamsdelen al spelend aan bod.

Dit vind je misschien ook interessant!

Modderweek

Op meerdere locaties van Koppel-Swoe is er weer gehoor gegeven aan de jaarlijkse modderdag. En zo ook op Kierewam! De kinderen kunnen heerlijk kliederen, spelen,...
Meer lezen?
© 2024 Media Magneet