Overzicht Kinderen

Peuters Kiddo’s en kabouter Klauter

Bij peuteropvang Kiddo’s zijn wij bezig met het afsluiten van ons thema ‘in het kabouterbos’. Zo maken wij in de gymzaal samen een kring met in het midden de paddenstoelenkruk. Daarna mogen de peuters 1 voor 1 op de kruk zitten en zingen wij samen ‘op een grote paddenstoel’. Oh oh krak zei toen de paddenstoel.

Ook hebben wij een brief ontvangen van kabouter Klauter die al zijn kaboutervriendjes kwijt was geraakt.. D

e kinderen wilden natuurlijk kabouter Klauter helpen om al zijn vriendjes weer terug te vinden! Wij trokken snel onze jas aan en gingen buiten opzoek naar de kabouters. Maar we moesten niet alleen opzoek naar de kabouters  want kabouter Klauter had ook opdrachten voor ons verstopt.

Zo hebben de peuters laten zien dat ze heel ver kunnen springen want kabouters moeten wel eens over een sloot heen springen. We kregen een opdracht om zoveel mogelijk blaadjes in de lucht te gooien en toen regende het plots allemaal blaadjes. Ook moesten wij goed speuren naar een spinnenweb. De peuters konden allemaal zo goed speuren dat alle kabouters razend snel gevonden waren en daarom heeft iedereen een kabouterdiploma verdiend!

Nieuwe ontdekhoek bij ’t Hummelhoekje

Sinds kort hebben wij bij peuteropvang ’t Hummelhoekje een nieuwe ontdekhoek.

Hier kunnen kinderen rustig verschillende materialen ontdekken. Denk hierbij aan de lichttafel, een bak met rijst of onze thema gerelateerde spullen!

“Wij gaan naar de dierentuin” thema bij De Buurtkabouters

Wat zijn de peuters van De Buurtkabouters druk aan het spelen met alle materialen die bij ons thema “Wij gaan naar de dierentuin” horen. Ook dieren moeten eten. De peuters bedenken dat ze vast wel brood lusten. We overleggen hoe we de dieren eten zullen geven. In de huishoek besluiten ze dit al gauw. Maar hoe moet dat dan? Gewoon aan de tafel. Voor peuters geen probleem. De tafel wordt gedekt met bordjes, voerbakken en het mandje met brood. En de dierenknuffels worden uit hun hok gehaald en op stoeltjes gezet. Wat zijn de kinderen trots dat ze dit geregeld hebben. En wat hebben de dieren lekker gegeten, zittend aan de tafel in de huishoek.

In de senso-motorische bak zit spliterwten met bonen. Daarbij hebben we dieren en boomschijfjes en stammetjes gedaan. Dit soort materialen zijn gericht op de zintuiglijke en motorische ontwikkeling. Onder zintuiglijke ontwikkeling verstaan we horen, ruiken, voelen, zien, en proeven. Sommige kinderen vinden het alleen al heerlijk om met hun handen door de erwten en bonen te gaan of deze tussen hun vingers te laten glippen. Anderen gaan al veel meer manipuleren met de andere materialen of laten de dieren bewegingen maken, zoals op een schijfje staan. Omdat er twee bakken in de tafel zijn, kunnen er twee kinderen tegelijk spelen. Soms ieder op zichzelf maar er ontstaat ook vaak prachtig samenspel. En ze weten algauw dat het niet bedoeld is om in de mond te stoppen.

De Buurtkabouters zit in MFC Kleurrijk, een Multi Functioneel Centrum, samen met de Buurthoeve, de W.G. v.d. Hulstschool en de Hoge Weerdschool. Regelmatig is er contact tussen de scholen en de speelzaal/peuteropvang. Zo ook tijdens de open dag van de Hoge Weerdschool. Buiten hadden zij een springkussen staan en er was tijd vrij gemaakt zodat de peuters hierop konden springen. En dat vonden ze maar wat leuk!

Sinterklaasjournaal bij BSO Kierewam

Deze week heeft BSO Kierewam het Sinterklaasjournaal-pakket ontvangen. Hierin zitten verschillende kleurplaten, werkbladen en spelletjes. Ook zat er een pakketje bij van Jeroen (van het Sinterklaasjournaal).

In het pakketje zaten allemaal lijsten waarin wij mooie schilderijen kunnen maken voor het Pietenhuis. Deze schilderijen worden iedere avond opgehaald en opgehangen in het Pietenhuis als versiering voor als Sinterklaas naar Nederland komt.

Dit is het begin van een leuke Sinterklaastijd op de BSO!

“Wij zijn de postbode” thema bij peuteropvang ’t Hummelhoekje

De komende periode zijn de peuters van ’t Hummelhoekje druk met het thema: “Wij zijn de postbode”. Op de groep hebben wij een echt huis met een brievenbus. Waar er direct rollenspellen ontstaan Iemand doet het kaartje in de brievenbus en een andere peuter haalt het kaartje eruit!

In de ochtendkring bespreken wij het schattenmandje. Hierin zitten voorwerpen waar wij het die week over gaan hebben. Wij begonnen met een post-nl shirt en de brievenbus. Daarna kwamen de kaarten en enveloppen erbij! Het is een thema waarbij wij veel samen kunnen spelen. Wij gaan binnenkort nog ons verlanglijstje naar sinterklaas sturen en natuurlijk een kerstkaart versturen!

Kleurherkenning bij Banjers

Welke kleur zie ik? Dat is het thema waar we bij Banjers mee bezig zijn. Voor de allerkleinsten benoemen we de kleur van het speelgoed waar ze mee spelen.

Aan de grotere kinderen vragen we welke kleur iets is en we vragen ze iets te zoeken in een bepaalde kleur. We doen dit alles in spelvorm. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het spelletje: wat is er weg. Eerst zoeken we spulletjes in verschillende kleuren. Die verstoppen we onder een doek en als de leidster één ding weg heeft gehaald, proberen de kinderen te benoemen wat er weg is.

Kabouters bij peuteropvang Kiddo’s

Bij peuteropvang Kiddo’s zijn wij begonnen aan ons nieuwe thema ‘in het kabouterbos’. Om het thema te introduceren hebben wij een voeldoos gevuld met kabouters, een blad, een paddenstoel en een kastanje. De peuters ontdekken in de kring wat er allemaal in de voeldoos zit. Een voor een mogen de kinderen even voelen en raden wat er in de doos zit.

De bouwhoek is omgetoverd tot een kabouterbos waar de kinderen als echte kabouters het bos weer netjes maken door alle bladeren die op de grond gevallen zijn op te harken. De zandtafel is gevuld met blokken en kabouters en hier wordt meteen al druk mee gespeeld. De kinderen bouwen huizen waar de kabouters in leven.

Samen zijn wij op pad gegaan om buiten herfstspullen te zoeken. Er zijn veel bladeren, takjes en beukennootjes gevonden. Daarna hebben wij in de kring al de gevonden spullen gesorteerd. Zo lag er een bergje bladeren, een groepje met takjes en een groepje beukennootjes. Ook spelen wij samen in de kring een spel met kabouters en paddenstoelen. Op tafel liggen vier paddenstoelen in de kleur rood, geel, blauw en groen. De peuters kiezen om de beurt een kabouter en leggen de kabouter bij de paddenstoel met dezelfde kleur.

 

Sporten en bewegen bij BSO Kleurrijk

Na een welverdiende herfstvakantie voor de kinderen van BSO Kleurrijk zijn wij weer enthousiast begonnen met sporten en bewegen! Op maandag en dinsdag zijn wij met de gehele groep een uurtje wezen bewegen in de PWA-hal, makkelijk op loopafstand van de BSO. De kinderen konden voetballen, basketballen, tikspelen, zwaaien en schommelen. Voor de donderdaggroep was er helaas geen ruimte in de sporthal, zij komen op een ander moment nog aanbod!

Door het mindere weer wat de komende tijd steeds vaker zal voorkomen, zullen er weer veel knutselwerkjes gemaakt worden door de kinderen. Samen met Juf Ageeth en op de donderdag met Juf Maaike erbij is er altijd wel iets leuks te knutselen voor de kinderen. De kinderen die knutselen wat minder vinden, kunnen tussen de buien door buitenspelen of een spel doen in de (kleine) gymzaal.

’t Heggeholletje en de vier seizoenen

Bij ’t Heggeholletje lezen we het boek: ‘Lente, Zomer, Herfst, Winter’. Een verhaal over de boom in de verschillende seizoenen.

Buiten voelen en bekijken de peuters verschillende bomen. Voelt de stam glad of ruw? Welke kleuren hebben de blaadjes? Ook wordt er van alles gezocht. Met bladeren, takken, gras en bloemen maken we de mooiste bomen op de Tuff Tray.

 

Banjers bekijken kleuren

Bij de Banjers is het nieuwe thema begonnen: ‘Welke kleur zie jij?’ Er zijn natuurlijk een heleboel kleuren en samen gaan we op ontdekking of we nog meer kleuren kunnen maken. We kijken welke twee kleuren gemengd kunnen worden. Een beetje verf op de ene vinger, een andere kleur op de andere en mengen maar!

We wrijven de handen tegen elkaar aan alsof we onze handen aan het wassen zijn. Zo gaat alle verf goed door elkaar en raad eens? Er ontstaat een hele nieuwe kleur.

Rood en geel wordt oranje, blauw en rood wordt paars en geel en blauw wordt groen. Ook kregen we per toeval nog een hele bijzondere kleur: wat zou er gebeuren als we geel en groen gingen mengen? Nou, dan worden je handen kikkergroen!

Vol trots laten we het aan elkaar zien. En dan is daar het moment: de handen op het papier om met zijn allen te zien hoe mooi de kleur is geworden!

© 2023 Media Magneet