Overzicht Peuteropvang 't Heggeholletje

Buiten spelen bij ’t Heggeholletje

Na een lange zomervakantie zijn de peuters bij ’t Heggeholletje weer volop aan het spelen in de verschillende binnen- en buitenspeelhoeken. De eerste weken na de vakantie besteden we extra aandacht aan de routines op de speelzaal.

In de moestuin was ook van alles te ontdekken: de courgettes en tomaten konden geoogst worden Er bloeien verschillende soorten bloemen en er werd zelfs een kikker gevonden. Ook ontdekten de peuters een egel in het egelhuisje! En wat was het sommige dagen nog warm. Spelen met water zorgde voor de nodige verkoeling, net als het ijsje dat de kinderen van de Wijkvereniging kregen. Ook werden er gezonde smoothies gemaakt die we buiten gingen proeven.

We lazen een boekje over de zonnebloem. Buiten werden de bloemen nageschilderd. Wat een mooie kunstwerken!

Peuteropvang ’t Heggeholletje benoemt tot ‘groene kinderopvang’

Peuterspeelzaal en peuteropvang ’t Heggeholletje van Koppel-Swoe heeft het kwaliteitsmerk ‘groene kinderopvang’ van Stichting Groen Cement ontvangen. De stichting zet zich in voor de verbinding van kinderen en natuur binnen de kinderopvang. Natuurbeleving en buiten spelen zijn belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Met het kwaliteitsmerk is de keuze voor natuur en natuurbeleving van de peuteropvanglocatie in Vaassen nog meer zichtbaar.

Genieten van de buitenruimte
Janneke Hagenaar, directielid van Groen Cement, heeft de locatie bezocht en beoordeeld. In haar eindrapport schreef ze o.a. “Als je naar de opvang loopt, word je door vrolijke vogelgeluiden verwelkomd. Bomen, gras, ruimte en … een eekhoorn. En de buitenruimte is zó groot! Kinderen en pedagogisch medewerkers genieten hier volop van. Spel bij het huisje, helpen in de moestuin. We hadden het over hoe het naar buiten gaan hun kijk op ontwikkeling had veranderd. Kansen zien en benutten voor spel, taal, motoriek. Steeds beter aanvoelen wat vrijheid en ruimte voor kinderen betekent en wanneer je zelf weer wat toevoegt. De liefde voor het vak was voelbaar!”

Saskia Slijkhuis, pedagogisch medewerker van ’t Heggeholletje reageert blij op het nieuws dat ’t Heggeholletje het keurmerk krijgt. “Het voelt erg goed om de bevestiging te krijgen voor wat we al zo lang aan het opbouwen zijn en wat onze passie heeft.”

‘Dag van de groene kinderopvang’
Het kwaliteitskenmerk kwam precies op tijd om deel te kunnen nemen aan de jaarlijks terugkomende ‘Dag van de groene kinderopvang’.  Het thema van dit jaar was ‘Wij eten van de aarde’. De kinderen mochten zelf zaadjes in de aarde stoppen, in de moestuin werken en proeven wat er al geoogst kon worden vanuit de moestuin. De verwondering was te zien op de gezichtjes. Er werd fruitwater gemaakt, een grote kan water met munt, citroenschijfjes en komkommer erin. De kinderen mochten zelf fruit voor het snackmoment snijden en natuurlijk opsmikkelen. Wat een feestje!

‘Wij gaan naar buiten’

De afgelopen weken was het thema op de peuterspeelzaal ‘Wij gaan naar buiten’. Een thema wat natuurlijk perfect past bij Groene Kinderopvang. Wat hadden we geluk met het mooie weer. Er werd veel met water, zand en modder gespeeld.

We besteedden extra aandacht aan de zintuigen. We roken aan en keken naar bloemen, luisterden buiten naar geluiden, voelden verschillende ondergronden op het blotevoeten pad en proefden aardbeien en kruiden uit de moestuin.

We lazen bijpassende boeken voor zoals; ‘Rupsje Nooitgenoeg in de tuin’, ‘De krekel die niet tsjirpen kon’ en ‘Nachtgeluiden’.

Ook werd er een mooi doorkijk schilderij gemaakt van de gevonden bloemen uit de tuin. Het werd een echt kunstwerk!

“Dag van de groene kinderopvang” bij peuteropvang ’t Heggeholletje

Dinsdag 16 mei 2023 was het weer de “Dag van de Groene Kinderopvang” bij peuteropvang ’t Heggeholletje. Een initiatief van Groen Cement. Bij ’t Heggeholletje is elke dag “groen”! 

Het thema van dit jaar is ‘Wij eten van de aarde’. Een mooi thema om kinderen bewust te laten worden wat er allemaal groeit in en op de aarde en om hier zuinig mee om te gaan. We werken in de moestuin, zaaien, poten én proeven!

Kriebelbeestjes en moestuinieren bij ‘t Heggeholletje

Tijdens het helpen in de moestuin vonden de peuters van ’t Heggeholletje meerdere wormen. De één bekeek het van een afstandje, de ander hield de worm op de hand. Ze werden in ieder geval aandachtig bekeken!

De afgelopen weken zijn we ook buiten begonnen met zaaien en poten. En wat is er nou leuker dan zelf gezaaide tuinkers te kunnen proeven bij de paaslunch! Voor de paasdagen kregen de kinderen hun zelfgemaakte paasbakje met wat lekker mee naar huis.

Voorjaar bij ‘t Heggeholletje

Het is voorjaar! We genieten bij ’t Heggeholletje van de zonnestralen en voorjaarsbloemen maar ook van het lekker buiten kunnen spelen. Alhoewel, maart roert ook zijn staart maar daardoor laten we ons niet tegenhouden.

We zijn begonnen met het thema ‘Wij gaan naar de boerderij’. Dit thema past natuurlijk goed bij de lente; alles begint te groeien en bloeien en er worden dieren geboren.

Het boek ‘Dottie’s eieren’ stond eerst centraal en werd door de peuters nagespeeld. Ook zijn de kinderen alweer druk geweest met zaaien. Elke dag wordt er hoopvol gekeken of er al plantjes zichtbaar zijn!

Thema ‘Ik ga naar de dokter’ bij peuteropvang ’t Heggeholletje

Op ’t Heggeholletje zijn we deze weken bezig met het thema ‘Ik ga naar de dokter’. De knuffels en poppen worden onderzocht door de dokter en krijgen een pleister, verband of een prikje.

Op de lichttafel kunnen de peuters medicijnpotjes vullen met ‘pilletjes’ (gekleurde rijst). Hier zijn ze heel druk mee! Spelen met gekleurde rijst is een zintuiglijke activiteit die de beleving stimuleert met kijken, voelen, horen en fantasievol spelen.

We lezen het boek ‘Karel in het ziekenhuis’ en spelen het na. De woordkaarten hebben te maken met gezondheid en ziekte, maar ook bijvoorbeeld de lichaamsdelen en emoties komen aan bod.

Hartje Winter bij ‘t Heggeholletje

Op ’t Heggeholletje doen wij in januari natuurlijk mee met ‘Hartje Winter’ van IVN Natuureducatie! Ook in de winter valt er buiten namelijk genoeg te ontdekken en zijn er verrassende dingen te doen in de natuur.

‘Hartje Winter’ biedt een reeks leuke winterse activiteiten, waarbij buitenspelen en natuureducatie samen komen. De peuters hebben bijvoorbeeld een appel met pitten en zaden voor de vogels gemaakt. Ook werd er in de regen gespeeld en maakten ze ‘vliegers’ toen het waaide. We hadden zelfs het geluk dat er een klein beetje sneeuw lag en er met ijs gespeeld kon worden!

Onze kinderopvang is net als de echte wereld

De kinderdagopvang en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe werken sinds kort volgens een nieuwe educatieve werkwijze. Pedagogisch medewerker Nina Dijkkamp vertelt over deze methodiek genaamd ‘Startblokken’. “Zo geven we ieder kind in de leeftijdscategorie van 0 tot 4 jaar individueel de beste ontwikkeling mee. Onze leefwereld is daarbij de basis. Die wereld wordt op onze locaties zo natuurgetrouw mogelijk nagespeeld.”

Startblokken: zoals de échte wereld

Hierdoor zijn wij bij Koppel-Swoe nog veel meer met verschillende ruimtes en echte materialen gaan werken, vervolgt Nina. “Een concreet voorbeeld? We laten de kinderen ook veel vaker kennismaken met echt fruit. Dat kun je ruiken, proeven, ervaren. Precies zoals de echte wereld is.”

Een aantal ander concrete voorbeelden waarmee je deze nieuwe aanpak goed kunt uitleggen? Het speelgoed koffiezetapparaat is vervangen door echte kopjes en een (niet werkende) Senseo-variant, de speelgoedtelefoons zijn vervangen voor mobieltjes. “In de keukentjes op onze locaties staan bijvoorbeeld echte koffiekopjes. Die kunnen kapot vallen. Helemaal niet erg, want ook dat is een leermoment. Als je meteen in gesprek gaat dan leren kinderen leren heel snel dat ze voorzichtig moeten doen met bepaalde producten. Net als thuis.”

Herkenbaarheid

Ook de ruimtes binnen de kinderdagopvanglocaties en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe zijn aangepakt. “Waar we vroeger vaak één huishoek hadden met een keuken, bed en wasmachine hebben we nu aparte ruimtes ingedeeld. Zo is er een keuken, een huishoek en bijvoorbeeld een wasruimte. De speelhoeken en de thema’s zorgen ervoor dat kinderen de mogelijkheid hebben om situaties uit het echte leven te kunnen naspelen/imiteren. Kinderen vinden het leuk om groot te zijn, te helpen en erbij te horen. We willen dat kinderen letterlijk de situaties van thuis gaan naspelen. Herkenbaarheid is daarbij heel belangrijk. Wij geloven in de kracht van spelen. Vanuit nieuwsgierigheid en verwondering krijgt een kind de kans om de wereld om zich heen te ontdekken. We werken daarbij volgens ‘de drie pedagogen’.”

Dus niet ‘lente’ als thema nemen, maar ‘wij gaan naar de boerderij’. “De dagelijkse routine is ook bij ons belangrijk. Naast spelen hebben we dus ook veel meer aandacht voor samen opruimen. En heb je uiteindelijk smerige kleren, dan kun je ze zelf schoonmaken. Wij bieden activiteiten aan, zodat de kinderen zich echt ontwikkelen. We willen kortom dat kinderen de echte wereld nabootsen.”

Kosteloos materiaal

Ook wordt er heel veel met natuurlijke producten en ander kosteloos materiaal gespeeld. Bouwen met closetrollen, stokjes en planken. Knutselen met bekertjes, bladeren of kastanjes, het kan alles zijn. “We kijken ook veel meer waar de kinderen zelf om vragen. Het ritme en het verloop van de dag is daardoor dus ook altijd anders. Dit doen we verder omdat kinderen met ongevormde en kosteloze materialen hun eigen creativiteit kwijt kunnen in plaats van bij voorgeprogrammeerd speelgoed bijvoorbeeld.”

Feest

Het recente thema dat volgens de Startblokken-methode behandeld wordt, is ‘Wij vieren feest’. Nina vertelt dat de ruimtes met hulp van de kinderen versierd worden en dat er samen taartjes gebakken worden. “We vertellen wat feest is, en hebben een thematafel ingericht. In de huishoek liggen materialen die passen bij het vieren van feest. Kinderen kunnen helpen met versieren en kunnen het feestje ook echt spelen. Zo zijn er muziekinstrumenten, feestversiering en materialen om zelf taartjes en cakejes te bakken. Ook kunnen de kinderen experimenteren met ongevormde materialen. Zo staat er nu een lichtbak met gekleurde speelrijst op de groep en een zandtafel. In de zandtafel kunnen uiteindelijk ook weer materialen worden toegevoegd zodat er taartjes kunnen worden gemaakt.”

Nina ervaart dat deze methodiek ook voor de pedagogisch medewerkers zelf zeer inspirerend is. “We zoeken steeds weer naar een unieke aanpak waardoor de betrokkenheid van het kind nog groter wordt. Ons werk heeft daardoor nog meer betekenis gekregen, vind ik.” Volgens Nina wordt de echte wereld nu ook in opvanglocaties tastbaar. Startblokken is bij Koppel-Swoe kortom vol uit de startblokken gevlogen.

’t Heggeholletje viert Sinterklaas

Wat was het een leuk Sinterklaasfeest bij ’t Heggeholletje! De kinderen werden verrast door de komst van Pieten. Er werd samen gezongen, gedanst en op het ‘dak’ gelopen om cadeautjes in de schoorsteen te gooien. Ook kregen de Pieten tekeningen van de kinderen.

Inmiddels zijn de peuters alweer druk met de voorbereidingen voor het Kerstfeest. De kerstboom wordt versierd en er worden mooie placemats geknutseld voor het kerstontbijt. Wat een gezellige tijd!

© 2023 Media Magneet