Groente en fruit bij de Buurtkabouters

Groente en fruit bij de Buurtkabouters

15 april 2024

Bij het ontdekken en leren over fruit is het ook heerlijk om het fruit om een andere manier te eten en proeven. Daarom gaan we smoothies maken. Samen met de peuters van de Buurtkabouters bekijken we hoe dit moet. De schil van de verschillende soorten fruit moet er natuurlijk af. We snijden het fruit in stukjes en dan kan het in de blender. We hebben een sinaasappel uitgeperst en dit erbij ingedaan en dan moet de blender zijn werk doen. Allemaal mogen de peuters even op de blender drukken zodat deze het fruit gaat malen. Daarna krijgt iedereen in een beker wat van de smoothie. We hebben ook smoothies gemaakt met alleen geel fruit en alleen rood fruit met yoghurt erin. Zo hebben we twee verschillende kleuren en smaken.

Nu zijn we over groenten aan het leren. In de ontdekhoek hebben we verschillende soorten groenten. Broccoli, paprika, champignons en een witte kool. We halen een stronk van de broccoli af en een blad van de witte kool zodat de peuters goed kunnen zien, voelen en ervaren hoe de groente eruitziet. Broccoli heeft heel veel kleine knopjes en de stronk lijkt wel op een boom, vinden ze. De kool bestaat uit harde, gladde bladeren over elkaar heen en lijkt op een bal. Een paprika heeft een hele andere binnenkant en een paddenstoel is een steeltje met een hoedje. Ook voegen we nu groenteknuffels en de woordkaarten toe. Op het raam komt een grote poster met alle soorten groente te hangen, bij die van het fruit. Zo kunnen de peuters de groente, woordkaarten of groenteknuffels opzoeken op de poster of bij elkaar sorteren.

Om te laten zien hoe groente groeit, hebben we een kleine kas met groenteplantjes. We bekijken de plantjes en welke groente het gaat worden door de eetbare groente erbij te houden. De kinderen mogen helpen de plantjes erin te zetten en daarna water geven. Naamkaartjes en foto’s gaan erbij. De kap gaat erop en nu gaan we elke dag kijken of de plantjes gaan groeien en water geven. Ook hebben we nog tuinkers gezaaid. Dit groeit snel dus kunnen we binnenkort een crackertje met tuinkers eten.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet