Overzicht Peuteropvang 't Muizenholletje

“Wat zien wij groeien en bloeien?” bij ’t Muizenholletje

’t Muizenholletje is gestart met het thema: wat zien wij groeien en bloeien? De eerste weken staat het boek “Dotties eieren” centraal. Dottie de kip is blij en trots. Voor de eerste keer heeft ze eieren gelegd. Ze vindt dat alle dieren moeten komen kijken maar niemand heeft tijd… Dan komt er een grote verrassing, namelijk een nest vol kuikens!!

Het boek wordt voorgelezen in de kring. Wij praten over wat we zien op de plaatjes en wij spelen samen met de materialen en dieren die voorkomen in het boek! Wij hebben ook leuke speelbakken op de groep. Een bak waar de kinderen gekleurde kuikentjes en eieren kunnen sorteren op kleur. En een bak met speelmais, jonge boerderijdieren en tractors.

Wij gaan ook nog echte kuikentjes bewonderen en een kijkje nemen op de boerderij zodat het thema echt zal gaan leven bij de peuters!

’t Muizenholletje viert feest!

Thema “wij vieren feest” bij ’t Muizenholletje. Er valt van alles te vieren en ontdekken. Er is een ontdek tafel met materialen om vrij mee te mogen spelen/ontdekken.

Er worden cup-cakes en taartjes gemaakt bij de zandtafel, er wordt druk gespeeld met de zelfgemaakte speelrijst bij de lichtbak. In de huishoek kan een feestje worden “gespeeld” door de peuters. Ook vieren we een echt feestje en maken daarbij cup-cakes!

Nieuwe inrichting bij ‘t Muizenholletje

Bij peuterspeelzaal ’t Muizenholletje hebben we de afgelopen vakantie veel tijd besteedt aan de herinrichting van onze groepsruimte. Er is veel opgeruimd en geordend, de speelhoeken zijn veranderd en er zijn ook wat nieuwe meubels en spulletjes bij gekomen.

Wij zijn erg blij met het resultaat en de complimenten die wij hebben mogen ontvangen.

Onze kinderopvang is net als de echte wereld

De kinderdagopvang en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe werken sinds kort volgens een nieuwe educatieve werkwijze. Pedagogisch medewerker Nina Dijkkamp vertelt over deze methodiek genaamd ‘Startblokken’. “Zo geven we ieder kind in de leeftijdscategorie van 0 tot 4 jaar individueel de beste ontwikkeling mee. Onze leefwereld is daarbij de basis. Die wereld wordt op onze locaties zo natuurgetrouw mogelijk nagespeeld.”

Startblokken: zoals de échte wereld

Hierdoor zijn wij bij Koppel-Swoe nog veel meer met verschillende ruimtes en echte materialen gaan werken, vervolgt Nina. “Een concreet voorbeeld? We laten de kinderen ook veel vaker kennismaken met echt fruit. Dat kun je ruiken, proeven, ervaren. Precies zoals de echte wereld is.”

Een aantal ander concrete voorbeelden waarmee je deze nieuwe aanpak goed kunt uitleggen? Het speelgoed koffiezetapparaat is vervangen door echte kopjes en een (niet werkende) Senseo-variant, de speelgoedtelefoons zijn vervangen voor mobieltjes. “In de keukentjes op onze locaties staan bijvoorbeeld echte koffiekopjes. Die kunnen kapot vallen. Helemaal niet erg, want ook dat is een leermoment. Als je meteen in gesprek gaat dan leren kinderen leren heel snel dat ze voorzichtig moeten doen met bepaalde producten. Net als thuis.”

Herkenbaarheid

Ook de ruimtes binnen de kinderdagopvanglocaties en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe zijn aangepakt. “Waar we vroeger vaak één huishoek hadden met een keuken, bed en wasmachine hebben we nu aparte ruimtes ingedeeld. Zo is er een keuken, een huishoek en bijvoorbeeld een wasruimte. De speelhoeken en de thema’s zorgen ervoor dat kinderen de mogelijkheid hebben om situaties uit het echte leven te kunnen naspelen/imiteren. Kinderen vinden het leuk om groot te zijn, te helpen en erbij te horen. We willen dat kinderen letterlijk de situaties van thuis gaan naspelen. Herkenbaarheid is daarbij heel belangrijk. Wij geloven in de kracht van spelen. Vanuit nieuwsgierigheid en verwondering krijgt een kind de kans om de wereld om zich heen te ontdekken. We werken daarbij volgens ‘de drie pedagogen’.”

Dus niet ‘lente’ als thema nemen, maar ‘wij gaan naar de boerderij’. “De dagelijkse routine is ook bij ons belangrijk. Naast spelen hebben we dus ook veel meer aandacht voor samen opruimen. En heb je uiteindelijk smerige kleren, dan kun je ze zelf schoonmaken. Wij bieden activiteiten aan, zodat de kinderen zich echt ontwikkelen. We willen kortom dat kinderen de echte wereld nabootsen.”

Kosteloos materiaal

Ook wordt er heel veel met natuurlijke producten en ander kosteloos materiaal gespeeld. Bouwen met closetrollen, stokjes en planken. Knutselen met bekertjes, bladeren of kastanjes, het kan alles zijn. “We kijken ook veel meer waar de kinderen zelf om vragen. Het ritme en het verloop van de dag is daardoor dus ook altijd anders. Dit doen we verder omdat kinderen met ongevormde en kosteloze materialen hun eigen creativiteit kwijt kunnen in plaats van bij voorgeprogrammeerd speelgoed bijvoorbeeld.”

Feest

Het recente thema dat volgens de Startblokken-methode behandeld wordt, is ‘Wij vieren feest’. Nina vertelt dat de ruimtes met hulp van de kinderen versierd worden en dat er samen taartjes gebakken worden. “We vertellen wat feest is, en hebben een thematafel ingericht. In de huishoek liggen materialen die passen bij het vieren van feest. Kinderen kunnen helpen met versieren en kunnen het feestje ook echt spelen. Zo zijn er muziekinstrumenten, feestversiering en materialen om zelf taartjes en cakejes te bakken. Ook kunnen de kinderen experimenteren met ongevormde materialen. Zo staat er nu een lichtbak met gekleurde speelrijst op de groep en een zandtafel. In de zandtafel kunnen uiteindelijk ook weer materialen worden toegevoegd zodat er taartjes kunnen worden gemaakt.”

Nina ervaart dat deze methodiek ook voor de pedagogisch medewerkers zelf zeer inspirerend is. “We zoeken steeds weer naar een unieke aanpak waardoor de betrokkenheid van het kind nog groter wordt. Ons werk heeft daardoor nog meer betekenis gekregen, vind ik.” Volgens Nina wordt de echte wereld nu ook in opvanglocaties tastbaar. Startblokken is bij Koppel-Swoe kortom vol uit de startblokken gevlogen.

Kerst bij ’t Muizenholletje, wat een gezellige tijd

De speelhoeken bij ’t Muizenholletje worden steeds opnieuw ingericht passend aan het thema waaraan we werken, dit zorgt steeds voor nieuwe spelsituaties en tijdens deze spelsituaties is er voor ons (pedagogisch medewerkers) volop de gelegenheid om leerzame/betekenisvolle activiteiten aan te bieden.

Zo waren de speelhoeken de afgelopen weken ingericht op de kerst. Er stond niet alleen een kerstboom op de groep maar ook in de huishoek waar de kinderen graag spelen. De kinderen kunnen de kerstboom steeds opnieuw naar eigen creativiteit versieren met lampjes, kerstballen en slingers. Door andere kinderen wordt ondertussen al druk gekookt in de keuken en de tafel mooi gedekt om een kerstdiner voor te bereiden. In de bouwhoek proberen de kinderen om een kerstboom na te bouwen met blokken.

Op de lichttafel liggen Sensory Bags om naar eigen fantasie de kerstboom te voorzien van ballen. We lezen ook vaak voor uit een prentenboek in de kring waarna de kinderen tijdens het spelen ook de gelegenheid hebben om het verhaal echt na te kunnen spelen d.m.v. een bak met materialen waar het verhaal over gaat! Als afsluiting van een gezellige periode hebben we met de peuters een gezellig kerstdiner gehad.

 

 

Sinterklaasfeest bij ’t Muizenholletje

Als afsluiting van een gezellige sinterklaasperiode, was het vandaag feest bij ’t Muizenholletje. In de gymzaal was een pietengym-parcours, de peuters konden proberen of ze net als echte pietjes op het dan konden klimmen, balanceren op de smalle daken en pakjes in de schoorsteen gooien.

Er kwamen ook twee pietjes op bezoek. Zij deden gezellig mee met pietengym en gingen ook samen met ons dansen. Omdat alle kinderen de oefeningen zo goed hebben gedaan, kregen ze allemaal een diploma van de pieten en ook allemaal een cadeautje! Wat een verassing!

Sinterklaassfeer bij ’t Muizenholletje

Bij ’t Muizenholletje hebben we, samen met een aantal enthousiaste ouders, alles in de Sinterklaassfeer gebracht. In het lokaal hangen slingers en er zijn mooie raamschilderingen gemaakt. Ook staat er een schoorsteen en hebben we een grote pakjesboot op de groep.

Wat staat het allemaal gezellig en wat waren de kinderen blij verrast!

De speelhoeken zijn ook weer aangevuld met nieuwe materialen helemaal passend bij het thema Sinterklaas. Zo liggen er allemaal nieuwe leesboekjes in de leeshoek, sinterklaaspuzzels in de puzzelkast. Er staat een Sint en Pieten-poppenhuis en in de huishoek kunnen de kinderen Sint of Piet naspelen. We gaan er samen met de peuters weer een gezellige tijd van maken.

 

Kunstenaars bij ’t Muizenholletje

Bij ’t Muizenholletje zijn we druk met thema ‘ik ben een kunstenaar.’ De peuters maken dagelijks mooie kunstwerken waarin ze helemaal hun eigen creativiteit en fantasie kwijt kunnen.

We werken ook rondom het prentenboek Blauwtje en Geeltje, dat zijn vriendjes. Ze spelen zo veel samen dat ze op een dag versmelten en samen groen worden. We proberen dit ook samen met de kinderen, door 1 hand geel te maken en de andere blauw, daarna mogen de handjes knuffelen. He wat gebeurt er nou?? Er ontstaat een andere kleur, de handjes zijn nu groen!
De kinderen ervaren zo spelenderwijs wat er gebeurd als er bepaalde kleuren met elkaar gemengd worden.

Onze mooie huishoek

Bij peuterspeelzaal ’t Muizenholletje zijn we samen met de peuters druk geweest met het herinrichten van de speelhoeken. De huishoek is nu opgesplitst in meerdere ruimtes. Er is een poppenhoek, keuken en een wasruimte.

In deze ruimte mag er worden gespeeld met echte materialen. Echte materialen verwijzen naar de wereld van de volwassenen die zij graag willen imiteren. Hierdoor wordt hun ontwikkeling extra gestimuleerd. Ook is de bouwhoek veranderd, deze is aangevuld met kosteloos materiaal zoals: schuursponsjes, boomschijfjes, houtjes, wc-rollen en bekertjes. De kinderen kunnen met deze materialen experimenteren en naar eigen fantasie iets maken. Zo werd er met schuursponsjes en houtjes al een dierentuin gemaakt en een ander kindje maakte een mooie weg voor de auto’s!  

Juf Terry, van ’t Muizenholletje, gaat met pensioen!

Na ruim 30 jaar werken met peuters gaat juf Terry van ’t Muizenholletje met ingang van de zomervakantie met pensioen.

Het is bijna niet voor te stellen, maar na een lange periode vol enthousiasme werken met peuters, gaat juf Terry peuteropvang ’t Muizenholletje verlaten. Zij gaat genieten van een welverdiend pensioen. Veel mensen in Emst kennen Terry van ’t Muizenholletje. Peuters die vroeger op ’t Muizenholletje zaten, komen nu hun eigen kinderen brengen bij ’t Muizenholletje. Juf Terry is een begrip in Emst!

Haar afscheid laten we daarom niet ongemerkt voorbij gaan. Tijdens een feestelijke ochtend vol verrassingen neemt Terry op donderdag 7 juli afscheid van ‘haar’ peuters. Maar om ook andere belangstellenden, zoals collega’s, oud-collega’s en samenwerkingspartners, de kans te geven juf Terry gedag te zeggen, is er op woensdagmiddag 6 juli een afscheidsreceptie in de Hezebrink. Tussen 14.30 uur en 16 uur staat de koffie met wat lekkers klaar. Wil je Terry gedag komen zeggen, geef dit dan zo snel mogelijk door via info@koppelswoe.nl. We hopen je daar te zien!

 

© 2023 Media Magneet