Overzicht Peuteropvang 't Hummelhoekje

’t Hummelhoekje naar de Schaapskooi!

Op dinsdag 21 maart 2023 zijn de peuters van ’t Hummelhoekje naar de Schaapskooi geweest. De peuters werken aan het thema”: Op zoek naar de Lente” en deze week hebben we het over het schaap en de lammetjes.

Toen we aankwamen liet de herder net de schapen en lammetjes los om over de heide te lopen, dus konden we ze van heel dicht bij bekijken. Ook zijn we nog even naar de speeltuin geweest! De peuters hebben ontzettend genoten van dit uitstapje.

Peuters van ’t Hummelhoekje gaan naar school!

Een aantal peuters van ’t Hummelhoekje zijn weer op bezoek geweest bij Basisschool “De Nieuwe Wisselse School”.

De juf van groep 1-2-3 nodigde ons uit om met een groepje kinderen te komen spelen in de klas. Er was van alles te doen zoals knutselen, timmeren, een spelletje doen, puzzelen en natuurlijk lekker buiten spelen! Leuk om al eens even te kunnen kijken op de basisschool!

Trudi leest voor bij PSZ ’t Hummelhoekje

Onze oud collega Trudi kwam gezellig langs om de peuters van ’t Hummelhoekje voor te lezen uit het boek: “Maximiliaan Modderman viert een feestje”. Wat werd er aadachtig geluisterd!

Peuters van peuterspeelzaal ’t Hummelhoekje bakken taart

De peuters van psz ’t Hummelhoekje zijn bezig met het thema: “Wij vieren feest!” In dit thema gaan wij het hebben over alles wat te maken heeft met feest. Wij hebben al een feestmuts gemaakt en deze week hebben wij een taart gebakken!

Maar wat heb je nodig voor het bakken van een taart? Samen opzoek naar de taartvorm, de ingrediënten en natuurlijk de mixer! Daarna volgen wij de stappen die op de verpakking staan. Het water, de slagroom en de kwark in een grote bak en dat mogen wij mixen.

Eén voor één werd er voorzichtig gemixt. Daarna de taartmix toevoegen en opnieuw mixen. Weer werd er zorgvuldig gemixt. Na het mixen was het tijd om de taart in de taartvorm te stoppen en moesten wij de taart nog even gladstrijken. De taart ging in de koelkast en toen moesten wij wachten……

In de tijd dat wij moesten wachten, hadden wij genoeg tijd om alles op te ruimen want ook dat hoort bij het proces van een taart bakken. Allereerst natuurlijk de lepel schoonlikken daarna alles in de afwasmachine, een doekje over de tafel en al het afval in de prullenbak.

Al het wachten werd beloond want in de kring konden wij heerlijk smullen van onze eigen gemaakte taart. En wat was de kwarktaart lekker!

Onze kinderopvang is net als de echte wereld

De kinderdagopvang en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe werken sinds kort volgens een nieuwe educatieve werkwijze. Pedagogisch medewerker Nina Dijkkamp vertelt over deze methodiek genaamd ‘Startblokken’. “Zo geven we ieder kind in de leeftijdscategorie van 0 tot 4 jaar individueel de beste ontwikkeling mee. Onze leefwereld is daarbij de basis. Die wereld wordt op onze locaties zo natuurgetrouw mogelijk nagespeeld.”

Startblokken: zoals de échte wereld

Hierdoor zijn wij bij Koppel-Swoe nog veel meer met verschillende ruimtes en echte materialen gaan werken, vervolgt Nina. “Een concreet voorbeeld? We laten de kinderen ook veel vaker kennismaken met echt fruit. Dat kun je ruiken, proeven, ervaren. Precies zoals de echte wereld is.”

Een aantal ander concrete voorbeelden waarmee je deze nieuwe aanpak goed kunt uitleggen? Het speelgoed koffiezetapparaat is vervangen door echte kopjes en een (niet werkende) Senseo-variant, de speelgoedtelefoons zijn vervangen voor mobieltjes. “In de keukentjes op onze locaties staan bijvoorbeeld echte koffiekopjes. Die kunnen kapot vallen. Helemaal niet erg, want ook dat is een leermoment. Als je meteen in gesprek gaat dan leren kinderen leren heel snel dat ze voorzichtig moeten doen met bepaalde producten. Net als thuis.”

Herkenbaarheid

Ook de ruimtes binnen de kinderdagopvanglocaties en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe zijn aangepakt. “Waar we vroeger vaak één huishoek hadden met een keuken, bed en wasmachine hebben we nu aparte ruimtes ingedeeld. Zo is er een keuken, een huishoek en bijvoorbeeld een wasruimte. De speelhoeken en de thema’s zorgen ervoor dat kinderen de mogelijkheid hebben om situaties uit het echte leven te kunnen naspelen/imiteren. Kinderen vinden het leuk om groot te zijn, te helpen en erbij te horen. We willen dat kinderen letterlijk de situaties van thuis gaan naspelen. Herkenbaarheid is daarbij heel belangrijk. Wij geloven in de kracht van spelen. Vanuit nieuwsgierigheid en verwondering krijgt een kind de kans om de wereld om zich heen te ontdekken. We werken daarbij volgens ‘de drie pedagogen’.”

Dus niet ‘lente’ als thema nemen, maar ‘wij gaan naar de boerderij’. “De dagelijkse routine is ook bij ons belangrijk. Naast spelen hebben we dus ook veel meer aandacht voor samen opruimen. En heb je uiteindelijk smerige kleren, dan kun je ze zelf schoonmaken. Wij bieden activiteiten aan, zodat de kinderen zich echt ontwikkelen. We willen kortom dat kinderen de echte wereld nabootsen.”

Kosteloos materiaal

Ook wordt er heel veel met natuurlijke producten en ander kosteloos materiaal gespeeld. Bouwen met closetrollen, stokjes en planken. Knutselen met bekertjes, bladeren of kastanjes, het kan alles zijn. “We kijken ook veel meer waar de kinderen zelf om vragen. Het ritme en het verloop van de dag is daardoor dus ook altijd anders. Dit doen we verder omdat kinderen met ongevormde en kosteloze materialen hun eigen creativiteit kwijt kunnen in plaats van bij voorgeprogrammeerd speelgoed bijvoorbeeld.”

Feest

Het recente thema dat volgens de Startblokken-methode behandeld wordt, is ‘Wij vieren feest’. Nina vertelt dat de ruimtes met hulp van de kinderen versierd worden en dat er samen taartjes gebakken worden. “We vertellen wat feest is, en hebben een thematafel ingericht. In de huishoek liggen materialen die passen bij het vieren van feest. Kinderen kunnen helpen met versieren en kunnen het feestje ook echt spelen. Zo zijn er muziekinstrumenten, feestversiering en materialen om zelf taartjes en cakejes te bakken. Ook kunnen de kinderen experimenteren met ongevormde materialen. Zo staat er nu een lichtbak met gekleurde speelrijst op de groep en een zandtafel. In de zandtafel kunnen uiteindelijk ook weer materialen worden toegevoegd zodat er taartjes kunnen worden gemaakt.”

Nina ervaart dat deze methodiek ook voor de pedagogisch medewerkers zelf zeer inspirerend is. “We zoeken steeds weer naar een unieke aanpak waardoor de betrokkenheid van het kind nog groter wordt. Ons werk heeft daardoor nog meer betekenis gekregen, vind ik.” Volgens Nina wordt de echte wereld nu ook in opvanglocaties tastbaar. Startblokken is bij Koppel-Swoe kortom vol uit de startblokken gevlogen.

Nationale voorleesdagen bij ’t Hummelhoekje

De Nationale Voorleesdagen gaan weer bijna van start en daar doen de peuters van ’t Hummelhoekje maar al te graag aan mee! Het prentenboek van het jaar is: “Maximiliaan Modderman geeft een feestje”. Er gebeurt van alles in het boek, en de peuters vinden het reuze interessant! 

Aangezien het boek over een feestje gaat, heet ons nieuwe thema voor de aankomende weken “Wij vieren feest!”. Wij zullen verschillende leuke en leerzame activiteiten aanbieden rondom dit thema.

Afgelopen week hebben we op verschillende plekken het boekje voorgelezen, namelijk in de hal, in de huishoek, bij de BSO en zelfs buiten! En hebben we het boekje nagespeeld.

3+ kerstdiner bij Kierewam

Na twee jaar geen kerstdiner door corona kon het dit jaar eindelijk weer plaatsvinden, het 3+ Kerst diner bij Kindercentrum Kierewam. In de hal was een grote tafel gedekt, en alle peuters hadden zich extra mooi aangekleed.

We aten iets heeeeel lekkers namelijk…….PATAT! Dat was smullen. We hebben er met z’n allen ontzettend van genoten, het was een hele gezellige avond. Als afsluiting mochten de papa’s en mama’s ook nog even gezellig binnen komen om samen na te praten over het afgelopen jaar!

Bakpieten bij PSZ ’t Hummelhoekje

Yes, sinterklaas is weer in het land! Ook dit jaar laten wij dit bij ‘t Hummelhoekje niet zomaar voorbij gaan, dit jaar worden onze peuters, echte bakpieten. Want wij hebben het thema, ‘ik word bakker!’

Wij zijn begonnen met het maken van een pietenbakmuts, je mocht je eigen bakmuts versieren en vol trots werd de pietenmuts de hele ochtend gedragen!

Vervolgens hebben wij met een echte spuitzak van de bakker geprobeerd om figuurtjes maken, de spuitzak was gevuld met scheerschuim, maar leek op slagroom! De peuters vonden het ook heerlijk om te voelen met hun handen.

En je bent geen echte bakker zonder iets te bakken, dus gaan wij met zijn allen pepernoten bakken en natuurlijk ook opeten!

PSZ ’t Hummelhoekje maakt lampionnen

Afgelopen week zijn de peuters van ’t Hummelhoekje druk geweest met het maken van lampionnen. Er waren grote witte lampionnen geregeld, maar alleen wit, vonden de peuters een beetje saai. Dus hup aan de slag, met stiften of verf mochten ze de lampionnen mooi versieren. Maar dat is gek, tijdens het versieren rolt de lampion elke keer weg… Dus goed vasthouden en versieren maar ?

Aan het einde van de ochtend liepen wij met onze zelfgemaakte lampion, een rondje door het gebouw en zongen wij:

Sint Maarten, sint Maarten,
De koeien hebben staarten,
De meisjes hebben rokjes aan,
Daar komt sint Maarten aan!

’t Hummelhoekje maakt appelmoes!

Novan kwam ’s ochtends, bij ‘t Hummelhoekje, binnen met een grote tas appels, deze waren uit zijn eigen appelboom gevallen. In de kring hebben we de appels een goed bekeken, wat zijn ze groot! Ook hebben we ze geteld, het waren er wel dertien. Maar wat gaan we nou doen met al die appels was de vraag… één van de peuters kwam met een goed idee, APPELMOES MAKEN!

Dat leek ons wel een goed idee, dus zijn we snel aan de slag gegaan om de appels in stukjes te snijden. Eenmaal klaar deden we alles in de pan, voegde we iets kaneel, suiker en water toe en brachten we het aan de kook. Als laatste nog even pureren en ongeduldig wachten tot het afgekoeld was.

In de kring heeft Novan trots de appelmoes laten zien aan iedereen, en uitgedeeld. We hebben er heerlijk van gesmuld!

© 2023 Media Magneet