Overzicht Peuteropvang Kiddo's

Kuikentjes en waterpret bij boerderij Kiddo’s

De peuters van Kiddo’s kwamen vol verbazing binnen want waar waren de eieren die de kippen in het kippenhok gelegd hadden nou gebleven? Het waren nu geen eieren meer maar kuikentjes! Maar liefst 4 kuikentjes! Samen in de kring kijken wij welke kleuren de kuikentjes hebben en tellen wij samen hoeveel eieren er zijn. Er komen steeds meer dieren op onze boerderij want samen met de peuters hebben wij een hok gemaakt voor het konijn. Het hok wordt gevuld met zaagsel en hooi. Aan tafel wordt er nog druk gespeeld met mais, hooi en alle boerderijdieren.

Met deze warme dagen wordt er buiten gespeeld met de waterbaan en de watertafel. In de watertafel zitten allemaal visjes, wie kan de meeste visjes vangen met het visnet? Ook hebben de peuters samen een grote verftekening gemaakt met plantenspuiten met verf erin en wat is dit een mooi kunstwerk geworden. Er was ook een wasstraat voor onze skippy-koe en het skippy-paard. Deze kregen een heerlijk verkoelende wasbeurt.

Op de boerderij bij peuteropvang Kiddo’s

Bij peuteropvang Kiddo’s zijn wij begonnen aan ons nieuwe thema ‘Wie woont er op de boerderij?’. Tijdens de kring pakken wij het vertelmandje dat gevuld is met spullen die bij de boerderij horen. We bespreken een aantal boerderijdieren, mais en hooi. Alle kinderen mogen even voelen en ruiken. Onze zandtafel is nu gevuld met mais en hier wordt meteen al leuk mee gespeeld! Elke week zullen wij de maistafel uitbreidden met meerdere materialen. In de bouwhoek kunnen de kinderen met de boerderij en boerderijdieren spelen. Ook zitten er in de liedjeskoffer nieuwe liedjes over de boerderij.

In de tweede week van het thema hebben wij samen met de peuters een kippenhok gemaakt. Eerst wordt het kippenhok gevuld met stro, zodat de kippen lekker warm in het hok kunnen zitten. Daarna krijgen de kippen nog eten. De kippen staan nu in de bouwhoek en worden goed verzorgd door onze boeren en boerinnen. In de bouwhoek liggen overals en klompen zodat de kinderen zich kunnen verkleden als boer of boerin. Ook kunnen de kinderen binnen rondhuppen met de skippy-koe of het skippy-paard.

Een week later kwamen de kinderen vol verbazing naar ons toe want de kippen hadden eieren gelegd. Tijdens de ochtendkring hebben wij samen de eieren geteld en gevoeld. Zullen er ook kuikentjes uit komen? Net als in het boek Dottie’s eieren die wij op de groep lezen, we wachten het af!

 

Een nieuw thema bij peuteropvang Kiddo’s

De peuters van Kiddo’s zijn gestart met een nieuw thema, namelijk ‘ik en mijn familie’. De eerste weken van het thema hebben wij het over ‘wie ben ik’. Tijdens het kringmoment kunnen de peuters zichzelf bekijken in de grote spiegel.

Wat zie je allemaal als je in de spiegel kijkt? Daarna kan er ook een mooie spiegel versierd worden. De spiegel wordt ingekleurd en beplakt met verschillende diamantjes. De peuters vullen zelf een paspoort in. In de spiegel wordt er goed gekeken naar de kleur van onze ogen. Er wordt een handafdruk gemaakt en de peuters mogen een kus geven op het formulier. Ook spelen wij het spel ‘tik, tik, wie ben ik?’ Wij maken van de peuters op een groot vel een omtrek van het lichaam. Daarna kan deze nog verder ingekleurd worden en worden er ogen, mond en haren getekend.

Onze handpop Tommie heeft zijn zusje Mo meegenomen om bij ons te spelen! De peuters hebben zelf allemaal een foto van hun gezin en hun huis meegenomen. Deze hebben wij in het lokaal opgehangen. Tijdens het kringmoment vertellen de peuters over hun gezin en huis door middel van de meegenomen foto’s. Pasen laten wij ook niet onopgemerkt aan ons voorbij gaan. Buiten hebben wij een Paas-speurtocht gedaan. Samen opzoek naar alle verschillende paaseieren om uiteindelijk het grote gouden paasei met wat lekkers voor de peuters te vinden!

Peuters Kiddo’s krijgen glittertattoo en maken cupcakes

Met hulp van de oudercommissie-leden hebben de peuters van peuteropvang Kiddo’s cupcakes gebakken. Eerst wordt er samen gekeken wat er allemaal nodig is voor het maken van cupcakes. De peuters helpen allemaal mee om alle ingrediënten in de beslagkom te doen. Toen eenmaal alles in de beslagkom zat hebben de peuters even gevoeld hoe het beslag aanvoelt. Daarna hebben ze de cupcake-vormpjes gevuld en waren ze klaar om de oven in te gaan! Na een poosje wachten konden de cupcakes versierd worden met glazuur en spikkels en zijn ze door de peuters lekker opgesmikkeld.

Ook is er door de peuters een cupcake geverfd  maar dit keer werd dat niet met een kwast gedaan maar met de vingers. We stoppen het papier in een insteekhoesje, doen er wat verf bij in en verven maar! Ons thema ‘wij vieren feest’ hebben wij op een feestelijke manier afgesloten met een feestje voor alle peuters, ouders, opa’s en oma’s. De peuters konden cake versieren, spelen in de gymzaal, samen een grote tekening kleuren en een mooie glitter tattoo uitzoeken. Wat was dit een gezellige ochtend samen!

Ballonnenfeest bij peuteropvang Kiddo’s

De peuters van peuteropvang Kiddo’s zijn nog druk bezig met het thema ‘wij vieren feest’. In de huishoek wordt de tafel mooi gedekt voor het feestje van onze handpop Tommie. In de kring zoeken de peuters goed welk plaatje achter de confetti verstopt is en wordt deze op de grote kaart bij hetzelfde plaatje gelegd. Ook ontdekken de peuters de ballon, wat kunnen wij hier allemaal mee doen? Na het ontdekken zijn er mooie kunstwerken gemaakt door met de ballonnen te stempelen.

In de gymzaal worden er meerdere spellen gespeeld met de ballonnen. De peuters hebben de ballonnen op kleur gesorteerd. Ook blazen wij de ballonnen steeds groter op en wordt er gekeken welke ballonnen groter en kleiner zijn. Als alle ballonnen bij elkaar in de kring liggen, pakken de peuters om de beurt steeds de grootste of de kleinste ballon. De peuters dobbelen met de dobbelsteen en leggen daarna het aantal ballonnen in de hoepel. Na al die spelletjes met de ballonnen kan er ook nog heerlijk met de ballonnen gespeeld worden in de gymzaal. Wie kan de ballon het langs in de lucht houden zonder dat deze de grond raakt?

 

“Brr, wat is het koud” bij peuteropvang Kiddo’s

In de laatste weken van het thema ‘brr wat is het koud’ maken de peuters van peuteropvang Kiddo’s een Eskimo knutsel met een foto van de peuters erop. Eerst hebben de peuters de Eskimo mooi geverfd of gekleurd en daarna plakken wij de foto in de Eskimo. Zo worden alle peuters een echte Eskimo! Om het thema af te sluiten hebben wij geverfd met ijsblokjes. Eerst voelen de peuters aan de ijsblokjes om te kijken hoe dit voelt en dat was best wel koud. Daarna kan het verven beginnen en word er mooie kunst gemaakt met de ijsblokjes.

Nu het thema ‘brr wat is het koud’ is afgesloten, beginnen wij aan het nieuwe thema ‘wij vieren feest’. De peuters helpen met het versieren van het lokaal. De zandtafel wordt omgetoverd tot een feesttafel met daarin confetti en slingers. In de bouwhoek worden er grote taarten gemaakt van de bouwregenbogen. Ook versieren wij een ballon met materialen wat de peuters zelf mogen kiezen. Zo wordt de ballon ingekleurd en beplakt met verschillende materialen. Zo wordt het lokaal beetje bij beetje in de feestsfeer gebracht!

Onze kinderopvang is net als de echte wereld

De kinderdagopvang en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe werken sinds kort volgens een nieuwe educatieve werkwijze. Pedagogisch medewerker Nina Dijkkamp vertelt over deze methodiek genaamd ‘Startblokken’. “Zo geven we ieder kind in de leeftijdscategorie van 0 tot 4 jaar individueel de beste ontwikkeling mee. Onze leefwereld is daarbij de basis. Die wereld wordt op onze locaties zo natuurgetrouw mogelijk nagespeeld.”

Startblokken: zoals de échte wereld

Hierdoor zijn wij bij Koppel-Swoe nog veel meer met verschillende ruimtes en echte materialen gaan werken, vervolgt Nina. “Een concreet voorbeeld? We laten de kinderen ook veel vaker kennismaken met echt fruit. Dat kun je ruiken, proeven, ervaren. Precies zoals de echte wereld is.”

Een aantal ander concrete voorbeelden waarmee je deze nieuwe aanpak goed kunt uitleggen? Het speelgoed koffiezetapparaat is vervangen door echte kopjes en een (niet werkende) Senseo-variant, de speelgoedtelefoons zijn vervangen voor mobieltjes. “In de keukentjes op onze locaties staan bijvoorbeeld echte koffiekopjes. Die kunnen kapot vallen. Helemaal niet erg, want ook dat is een leermoment. Als je meteen in gesprek gaat dan leren kinderen leren heel snel dat ze voorzichtig moeten doen met bepaalde producten. Net als thuis.”

Herkenbaarheid

Ook de ruimtes binnen de kinderdagopvanglocaties en peuterspeelzalen van Koppel-Swoe zijn aangepakt. “Waar we vroeger vaak één huishoek hadden met een keuken, bed en wasmachine hebben we nu aparte ruimtes ingedeeld. Zo is er een keuken, een huishoek en bijvoorbeeld een wasruimte. De speelhoeken en de thema’s zorgen ervoor dat kinderen de mogelijkheid hebben om situaties uit het echte leven te kunnen naspelen/imiteren. Kinderen vinden het leuk om groot te zijn, te helpen en erbij te horen. We willen dat kinderen letterlijk de situaties van thuis gaan naspelen. Herkenbaarheid is daarbij heel belangrijk. Wij geloven in de kracht van spelen. Vanuit nieuwsgierigheid en verwondering krijgt een kind de kans om de wereld om zich heen te ontdekken. We werken daarbij volgens ‘de drie pedagogen’.”

Dus niet ‘lente’ als thema nemen, maar ‘wij gaan naar de boerderij’. “De dagelijkse routine is ook bij ons belangrijk. Naast spelen hebben we dus ook veel meer aandacht voor samen opruimen. En heb je uiteindelijk smerige kleren, dan kun je ze zelf schoonmaken. Wij bieden activiteiten aan, zodat de kinderen zich echt ontwikkelen. We willen kortom dat kinderen de echte wereld nabootsen.”

Kosteloos materiaal

Ook wordt er heel veel met natuurlijke producten en ander kosteloos materiaal gespeeld. Bouwen met closetrollen, stokjes en planken. Knutselen met bekertjes, bladeren of kastanjes, het kan alles zijn. “We kijken ook veel meer waar de kinderen zelf om vragen. Het ritme en het verloop van de dag is daardoor dus ook altijd anders. Dit doen we verder omdat kinderen met ongevormde en kosteloze materialen hun eigen creativiteit kwijt kunnen in plaats van bij voorgeprogrammeerd speelgoed bijvoorbeeld.”

Feest

Het recente thema dat volgens de Startblokken-methode behandeld wordt, is ‘Wij vieren feest’. Nina vertelt dat de ruimtes met hulp van de kinderen versierd worden en dat er samen taartjes gebakken worden. “We vertellen wat feest is, en hebben een thematafel ingericht. In de huishoek liggen materialen die passen bij het vieren van feest. Kinderen kunnen helpen met versieren en kunnen het feestje ook echt spelen. Zo zijn er muziekinstrumenten, feestversiering en materialen om zelf taartjes en cakejes te bakken. Ook kunnen de kinderen experimenteren met ongevormde materialen. Zo staat er nu een lichtbak met gekleurde speelrijst op de groep en een zandtafel. In de zandtafel kunnen uiteindelijk ook weer materialen worden toegevoegd zodat er taartjes kunnen worden gemaakt.”

Nina ervaart dat deze methodiek ook voor de pedagogisch medewerkers zelf zeer inspirerend is. “We zoeken steeds weer naar een unieke aanpak waardoor de betrokkenheid van het kind nog groter wordt. Ons werk heeft daardoor nog meer betekenis gekregen, vind ik.” Volgens Nina wordt de echte wereld nu ook in opvanglocaties tastbaar. Startblokken is bij Koppel-Swoe kortom vol uit de startblokken gevlogen.

thema “Brr, wat is het koud” bij peuteropvang Kiddo’s

Na de kerstvakantie begint peuteropvang Kiddo’s aan het nieuwe thema ‘Brr, wat is het koud’. De zandtafel is omgetoverd tot een wintertafel vol met sneeuw, sneeuwballen en dieren. Er wordt meteen al druk meegespeeld! In de gymzaal spelen wij met de grote parachute en proberen de sneeuwballen omhoog en omlaag te gooien. Onder de parachute door rennen was ook heel leuk! Ook hebben de peuters met scheerschuim een sneeuwpop gemaakt. Zo kreeg iedere sneeuwpop een hoed, neus, ogen en knoopjes op de buik.

De peuters kleden de sneeuwpoppen weer lekker warm aan op de lichttafel. Zo krijgt de sneeuwpop een warme muts, een sjaal en handschoenen aan in verschillende kleuren. Ook worden er vogeltaartjes gemaakt! Wij maken samen het recept voor het vogelvoer en de peuters maken hun eigen vogeltaartje door het mengsel in een cupcakevormpje te doen. Daarna wordt er nog met een rietje een gat gemaakt in het vogeltaartje, zodat deze thuis opgehangen kan worden.

Naar de bakker en Sinterklaas bij Kiddo’s

Wij zijn begonnen met ons nieuwe thema ‘naar de bakker’. Op de lichttafel zijn de peuters van peuteropvang Kiddo’s druk met het versieren van de bakkersmuts en taart. Ook wordt er met klei-taarten versierd. Meneer Vergiet is ook op de groep, alleen heeft meneer Vergiet hulp nodig van de peuters.

Hij wil graag prachtige haren in verschillende kleuren. De peuters rijgen de verschillende kleuren haren door de gaatjes van de vergiet, zo krijgt meneer Vergiet weer prachtige haren! Als echte bakkers maken de peuters zelf brooddeeg en worden er koekjes uitgedrukt in verschillende vormpjes.

Wij hebben ook Sinterklaas in thema bakker verwerkt. Zo worden de peuters echte bakpieten en maken zij zelf heerlijke pepernoten. Eerst oefenen wij in de kring met het rollen van pepernoten van klei, daarna gaan wij echt beginnen met het maken van de pepernoten. De peuters helpen ook met het versieren van het lokaal in Sinterklaassfeer. De ramen worden versierd met raamstickers. In de gymzaal doen wij pietengym! De peuters klauteren onder de brug door en lopen over daken heen. Ook helpen ze net als echte pieten met het bezorgen van de cadeautjes in de schoorsteen. Toen wij terugkwamen van de pietengym stond er tot verbazing van de peuters een zak met cadeautjes voor ons klaar in het lokaal.

Sint Maarten en Sinterklaas bij Peuteropvang Kiddo’s

In de week van 11 november hebben de kinderen van peuteropvang Kiddo’s een lampion kunnen maken voor Sint Maarten. Er wordt eerst een kleurplaat van een pompoen gekleurd en uitgeknipt. Daarna kan de pompoen in een lamineervel gelegd worden en wordt deze nog mooi versierd door verschillende kleuren crêpepapier. Als laatste maken we een touwtje eraan en zijn de kinderen klaar voor Sint Maarten.

De gezellige tijd is weer aangebroken en daarom is het lokaal omgetoverd in Sinterklaas-sfeer. Er wordt meteen druk gespeeld met de zandtafel die nu vol zit met zand, pepernoten en Sinterklaas-speelgoed. De huishoek is een Pieten-bakhuis geworden en hier worden dan ook heerlijke pepernoten en andere taartjes gebakken voor elkaar. Ook kunnen de kinderen zich verkleden en lopen er vaak de hele middag een paar Pieten rond bij de BSO.

In de gymzaal zijn de kinderen heel fanatiek tijdens de Sinterklaas-hoepeldans. Dansen op muziek en dan zo snel mogelijk een hoepel vinden wanneer de muziek stopt. Wie blijft er als laatste over? Er worden ook nog verschillende Pietjes en een Sinterklaas gemaakt van houten poppetjes.

© 2023 Media Magneet